Доверието в американските институции, особено в правителството, е намаляло през първата година на Доналд Тръмп в Белия дом. Това показва допитване на американската консултантска компания Еделман, предаде Ройтерс.

Проучването, което компанията публикува ежегодно, е озаглавено Барометър на доверието. То показва, че като цяло доверието в четирите институции в САЩ - правителство, медии, бизнес и неправителствени организации, е спаднало с 14 пункта до 33 процента в сравнение с данните от миналата година. 

Тръмп скъса с традицията, спазвана от американските президенти, и неколкократно разкритикува медиите и съдебната система. Тези атаки, според неговите критици, рискуват да подкопаят общественото доверие в тези институции.

"САЩ преживяват безпрецедентна криза в доверието", казва Ричард Еделман, ръководителят на компанията, изготвила проучването.

В сравнение със САЩ, в допитването на Китай е постигнат напредък и доверието на китайците в институциите е нараснало с 8 процентни пункта до 84 процента в сравнение с данните от миналата година.

Изследването сочи още, че почти двама от трима души не могат да различат достоверните новини от слуховете и фалшивите новини.

Доверието в журналистиката е нараснало, но вярата в интернет търсачките и социалните платформи като Туитър, Гугъл и Фейсбук е намаляла в 21 от общо 28-те анализирани в проучването страни.

Допитването е извършено в периода 28 октомври - 20 ноември миналата година сред над 33 000 души от 28 страни, сред които САЩ, Китай, Русия, Южноафриканската република, Швейцария, Канада и др.