След като през 2017 г. живя на ръба на изборния срив, Европа би трябвало да се страхува по-малко тази година - ако не беше Италия.

Дясната коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони продължава на увеличава популярността си в проучванията преди вота на 4 март, но може да не й достигнат малко до 40 на сто, смятани за праг за формиране на коалиция. Другите две големи политически групи - левоцентристите на бившия премиер Матео Ренци и борещото се срещу елита Движение "5 звезди" - също се очаква да не получат достатъчно гласове за формиране на правителство. наблюдателите очакват изборите да бъдат последвани от продължителни преговори или дори от нови избори по-късно през годината.

Италианците са свикнали с политическата несигурност, но ето 4 причини, поради които трябва да не можете да спите заради Италия.

1. Държавният дълг

Италианската икономика е третата в еврозоната. Тя също така бележи един от най-ниските ръстове и е сред най.задлъжнелите във валутния съюз. С държавен дълг 130 на сто от БВП Италия отстъпва само на Гърция, която е със 180 процента.

Това, което прави ситуацията в Италия тревожна, е глупостта. По данни за октомври 2017 г. според Банката на Италия правителството дълги блио 2,3 милиарда евро. това прави приблизително по 35 000 на всеки италианец, включително новородените. За сравнение - целият гръцки държавен ълг е 320 милиарда евро, или близо по 29 000 на всеки жител. Държавният дълг на Италия "е източник на общо безпокойство а еврозоната", писа Еврокомисията в най-скорошната си оценка през ноември.

Брюксел може да се тревожи, но Рим предприе определено кавалерски подход. Не само че никой нее предложил намаляване на дълга, ми изборите се превърнаха в състезание за това кой да иска повече пари. Редица партии предложиха увеличаване на разходите о 200 милиарда долара, или близо 12 на сто от БВП.

2. Миграцията

Броят на мигрантите, пристигащи в Италия, намаля с близо 35 на сто през миналата година - от 181 000 през 2016 на 120 000 през 2017 г. Това стана поне донякъде благодарение на противоречивите усилия на вътрешния министър Марко Минити, чиято стратегия за постигане на споразумения с официалните и неофициалните власти в Либия бе критикувана от правозащитниците.

Представители на ЕС приветстваха намаляването на пристиганията, но се опасяват, че стратегията може да не издържи дълго време предвид хаотичната ситуация в северноафриканската страна.

Миграционната криза от 2015 г. разтърси политиката в Германия и Австрия, като насочи гласоподавателите към крайната десница на изборите миналата година. Официални представители в Брюксел се опасяват, че нови многобройни пристигания тази година могат да имат същия ефект и на изборите през 2019 г. за Европарламента.

"Италианската стратегия трябва да продължи до изборите", заяви разтревожен чиновник от ЕС.

3. Евроскептицизмът

Проучванията не изглеждат добри за поддръжниците на ЕС. Партията, която ще вземе отделно най-много гласове на изборите, се очаква да бъде евроскептичното Движение "5 везди", което призова за референдум за членството на Италия в еврозоната. Вероятно обаче подкрепата за тях ще бъде надмината от тази за дясната коалиция на Берлускони, но малцина н Брюксел ще се успокоят. Главният партньор на бившия премиер е крайно дясната Северна лига - още една партия, която гради засилването си върху евроскептицизма.

И двете партии смекчиха позициите си по въпроса за ЕС през последните дни. Миналия вторник лидерът на "5 звезди" Луиджи ди майо заяви, че "вече не е времето" Италия да напусне еврозоната. А лидерът на Северната лига Матео Салвини също поуспокои риториката си против еврото. Анализаторите смятат, че е много малка вероятността Италия да проведе референдум за еврото.

Мнозина в столицата на ЕС обаче остават притеснени. Управляваща коалиция, включваща Северната лита, може да изложи на риск върховенството на закона, предупреди Ги Верхофстат - лидерът на групата на либералите в Европарламента. И всяко правителство, в което думата на евроскептиците се чува, ще направи по-малко вероятни реформите в Европа.

"Изборите ще имат исторически последици за Европа, в която италианците ще живеят", писа Серджо Фабрини, директор на базираното в Рим Училище за управление към Свободния международен университет а социални изследвания.

4. Русия

Каквито и да бъдат резултатите от изборите, Москва вероятно ще се усмихва. За разлика от миналогодишните избори във Франция, когато Еманюел Макрон бе единственият кандидат с ясна антикремълска линия, в иИталия всяка голяма политическа партия има слаба точка относно Русия. През декември 2016 г. тогавашният премиер Ренци заплаши да блокира прилагането на икономическите санкции на ЕС срещу Русия. Това е нищо в сравнение с близкото приятелство между Берлускони и руския президент Владимир Путин. През октомври 2017 г. бившият премиер връчи на Путин като подарък за рождения ден завивка със снимка на ръкостискане между двамата лидери.

Салвини, подобно да по-голямата част от европейската крайна десница, никога не е крил възхитата си от Кремъл. А "5 звезди" имат ясни намерения - програмата им призовава за намаляване на ролята на Италия в НАТО и "за незабавно прекратяване на санкциите срещу Русия".

-------

* Авторът е специалист по въпросите на миграцията, външната политика и политиката в Италия в "Политико", където е публикувана статията.