Съюзът на художниците, "Музикаутор", Асоциацията на европейските журналисти и Съюзът на българските журналисти изразиха подкрепа на предаването "Денят започва с култура" по БНТ, след като екипът му обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор Емил Кошлуков. 

"В последните дни сме свидетели на тревожни сигнали в пресата, свързани със съдбата и бъдещето на едно уважавано от нас предаване, знаково за Българската национална телевизия. В тази връзка ръководството на Съюза на българските художници (СБХ) се обявява в подкрепа на екипа, концепцията и мисията на "Денят започва с култура". Предаването е уникално по рода си в телевизионния ефир на нашата страна и в дълбочина отразява явленията, процесите и тенденциите във всички сфери на изкуствата и културата. Широкият му фокус обхваща ключови събития от национално и международно значение, но наред с това популяризира прояви с по-камерен или регионален характер, експериментални форми и артистични дебюти", заявяват от Съюза на художниците (СБХ) и отправят призив и други творчески съюзи и организации да подкрепят предаването.

"Не на последно място, СБХ цени особено високо "Денят започва с култура", тъй като това е единственото предаване, което всекидневно представя пред максимално широка аудитория организираните от нас изложби и стимулира дискусионна среда по различни въпроси, свързани с проблемите на съвременното изобразително изкуство".

Съюзът на българските журналисти призовава генералния директор на БНТ Константин Каменаров да защити свободата на словото и плурализма на мненията, а Съветът за електронни медии (СЕМ) да се произнесе по реда на Закона за радиото и телевизията. От СЕМ заявиха вчера, че са получили сигнал и започват проверка по него.

Организацията за колективно управление на права "Музикаутор", която има съвместна рубрика с предаването, посветена на авторското право, също изразиха подкрепа. "Като организация, представляваща близо 3000 български творци, "Музикаутор" изразява подкрепата си към мисията на предаването на Българската национална телевизия "Денят започва с култура".

"За нас е от ключово значение в България да има ефир, чрез който да бъдат промотирани идеите и ценностите на културните и обществените ни дейци. Мисията, заради която съществува предаването, обаче е важна не само за културата, а за цялото общество. Запазването на този остров в националния ни ефир гарантира, че българските ценности няма да се размият в комерсиалното, а напротив – че "Денят започва с култура" ще продължи да показва достиженията и истинските проблеми пред българската култура, независимо колко са популярни те за обществото".

"Денят започва с култура" се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази - България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България", се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

"Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен", посочват от АЕЖ.