Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурността.

С обещания затвори не се пазят.

Докога европейските ценности и норми за нас ще бъдат само на хартия.

С тези и подобни лозунги днес пред 12-те затвора в страната излязоха служители на двете главни дирекции към Министерството на правосъдието - ГД "Охрана" и "Изпълнение на наказанията".

По думите на надзирателите след последните повишения, издействани от синдикатите в МВР, разликата между тяхната и на колегите им полицаи стартова заплата вече е около 200 лв.

Исканията на служителите са 3 групи - повишение на заплатата с 20%, изравняване на надбавките с тези в МВР и запълване на щатовете.

През миналата година те получиха 5% повишение, а след среща с министър Цецка Цачева миналата седмица не се стигна до разбирателство. Тя единствено каза, че е пратила писмо с исканията им до финансовия си колега Владислав Горанов.

В корпуса на Софийския затвор, където има осъдени и за много тежки пресътпления, една смяна от под 30 души пази повече от 900 осъдени, каза пред Клуб Z един от протестиращите надзиратели - Иван Цонев. Условията в дежурната са - седят на... изтърбушени седалки от автобуси.

Като цяло обаче системата има нужда от около 1000 души, за които има празни щатове, т.нар. - недокомплект. Усреднено служителите, които днес имат и професионален празник, казват, че 100 осъдени се пазят от един униформен.

Непривлекателността на професията води и до това, че на последния конкурс за 22 свободни места се явили 28 души, т.е. - назначава се почти всеки, който се яви.

Още от 2015 г. има анализ, че са необходими около 800 нови щатни бройки за обезпечаване на сигурността в 12-те затвора и общежитията към тях. На фона на това няколко години по-късно 10 % от щатните бройки са закрити. Практически към момента вече се налага около 1000 нови служители да бъдат назначени на нови длъжности.

Разказа на един от протестиращите вижте във видеото: