Григор Димитров ще дочака решението на лекарите дали да участва на турнира в София (4-11 февруари) или да си вземе почивка в Монте Карло, където има дом и където е бил прегледан след Откритото първенство на Австралия.

Снощи Гришо отлетя за Ница. Той се завърна в България в петък, а в събота даде пресконференция и съобщи новината, че може да не играе на "Диема Екстра София оупън". В неделя по обед пък тренира в закритите кортове в родния си град с над 100 малки тенисисти. Стекоха се деца не само от Хасково и околността, а от цяла България.

"В Монако Григор ще се подложи на няколко рехабилитационни процедури, обяви мениджърът му Георги Стоименов пред "България днес". - Там ще изчака медицинското решение. На Григор много му се играе в София. Турнирът в столицата е заложен в програмата ни от дълго време. Все пак здравето му е по-важно. Ако се наложи, може да пропусне състезанието."

Пред изданието съпругът на бившата ни тенисистка Катерина Малеева определя шансовете Григор да защитава титлата си в "Арена Армеец" като "50:50".

Проблемът на най-добрия ни тенисист дошъл от прекомерни натоварвания, на които се е подложил по време на предсезонната си подготовка. Той усетил болка в мача от втория кръг срещу Макензи Макдоналд (САЩ) от втория кръг на "Аустрелиън оупън", но въпреки това стиснал зъби.

"Това не е контузия, обясни Стоименов. - Става въпрос за болка, която се получава от натоварване. Гришо се подложи на обстойни прегледи, а изследванията от тях ще излязат в края на седмицата."

Ако резултатите са позитивни и лекарите позволят на Григор да играе, той ще се завърне в България в края на седмицата. С него ще пристигне и треньорът му Дани Валдерду. Но ако прегледите установят, че състоянието на Димитров не е добро, той ще си вземе по-дълга почивка и може да пропусне още турнири.

Стоименов призна, че плановете на Григор са да подобри резултатите от миналата година, в която грабна четири титли и се изкачи до номер 3 в световната ранглиста.

"Не знам дали ще успеем през този сезон да сме номер 1. Има време и за това. Важното е Гришо да играе добър тенис и да е здрав", добави мениджърът на Димитров.

От днес Григор официално е №4 в световната ранглиста. От третата позиция го измести Марин Чилич (Хърватия), който игра на финала в Мелбърн и загуби от втория в подреждането Роджър Федерер. Швейцарецът вече изостава само на 155 точки от лидера Рафаел Надал.

Освен в София, Димитров е планирал през февруари да участва също в Ротердам и Дубай.