Международният олимпийски комитет обяви броя на руските спортисти за зимните игри в Пьончан (Южна Корея) - 169. Форумът се открива на 9 февруари, а закриването е на 25-и.

Първоначално Русия, която има забрана да участва като национални отбори и делегация, беше подала списък с 500 имена. На първата "цедка" МОК зачеркна 111. От Лозана обявиха, че само спортисти с чисти от допинг досиета могат да стартират в Пьончан. За някои имало съмнения, че са приемали забранени вещества. Те бяха отрязани без много обяснения и без обосновка.

Някои от тях сезираха Арбитражния спортен съд (КАС) и чакат решения в дните до игрите. Ако КАС отсъди в тяхна полза, бройката на руснаците може да нарасне. Това обаче е малко вероятно да се случи, пък и МОК може да внесе контраобжалване и процедурата да се проточи, коментират специалисти по спортно право пред "РИА Новости".

Руснаците ще стартират в Пьончан под неутрален флаг. Тежният статут е "Спортисти от Русия". Ако някой спечели титла, няма да се звучи химнът на страната му, а олимпийският. Също така на откриването и закриването руснаците ще дефилират със знамето на МОК. Тя няма да имат делегация и официални лица на форума в Южна Корея.

Същото се отнася и за параолимпиадата в Пьончан (9-18 март). Русия няма право да присъства, но отделни спортисти могат. Техният брой е в порядъка на 30-35 състезатели с увреждания, разкрива Международният олимпийски комитет пред "РИА Новости".

А южнокорейските зимните игри ще поставят рекорд за брой на участниците. Регистрираните състезатели са 2925 от 92 страни. За първи път ще има представители на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

САЩ ще бъдат представени от най-много състезатели - 242-ма, а на второ място е Канада с 226. Броят на българските участници е 21 и това ще бъде втората най-многолюдна наша делегация в последния четвърт век след тази в Солт Лейк Сити през 2002 г., където имахме 22-ма състезатели.