БСП откровено се превръща в антиевропейска политическа сила, обяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев. Повод за думите му стана позицията на БСП срещу ратификацията на Истанбулската конвенция като той изрази надежда, че изводът му ще бъде опроверган.

Според Плевнелиев президентът Румен Радев не е изразил ясната си позиция по повод Истанбулската конвенция.

"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза той на 12-ата среща на бизнеса с правителството.

По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция. Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своята позиция в подкрепа на конвенцията, но Радев не го е направил. Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност.

"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев. 

Предишният кабинет смята, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, както и че правителството го е подценил.

"Ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска Арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи", даде своята оценка Плевнелиев.

Предишният президент призова да се подобри правораздавателната система, а прокуратурата да се откаже от зрелищните акции и да се започне тихомълком да раздава справедливост на тези, които са нарушили правилата.