Отговорът на Демократите на годишната реч на американския президент  Доналд Тръмп "За състоянието на съюза" беше произнесен от 37-годишният Джо Кенеди. Какво знаем за младия политик и праплеменик на президента Джон Кенеди, за когото това е първа изява на голямата политическа сцена, и има ли шанс той да е кандидатът на Демократическата партия за президент през 2020 г.?

Джо Кенеди III е конгресмен от Масачузетс. Той е внук на сенатора Робърт Кенеди - брат на американския президент Джон Кенеди.

37-годишният Кенеди живее в град Нютън, Масачузетс, със съпругата си Лорън и децата си Елинор и Джеймс. Той е завършил юридическия факултет на Харвард, където се запознава и с Лорън. Това се случва в курса на Елизабет Уорън - сега сенатор от Масачузетс. След това той посещава и Станфордския университет и прекарва две години в Доминиканската република като част от Корпуса на мира. По-късно пък работи като прокурор. Джо има брат близнак - Матю - и говори перфектен испански.

Фамилията на Джо му помага да стане разпознаваем много бързо, коментира Джим Хенд от Sun Chronicle, но след това той печели подкрепа заради собствените си заслуги.

"Той винаги е бил скромен политик, много тих, но напоследък става все по-прям", казва Хенд.

Като член на Комисията по енергетика и търговия в Камарата на представителите, Джо кенеди се фокусира върху цената на енергията. Той защитава каузата за по-добро лечение на страдащите от психически проблеми, както и за по-добро техническо образование в училищата.

Преидентските избори през 2020 г. са още твърде далеч и въпреки че евентуална кандидатура на Кенеди-младши въобще не се обсъжда, букмейкърските агенции вече го слагат сред залозите. Според ирландската Paddy Power шансът му да спечели през 2020 г. е 33/1.

Кенеди-младши към Тръмп: Побойниците никога не побеждават

Джо Кенеди за пръв път попадна под светлината на прожекторите на голямата политическа сцена днес. По време на отговора си на речта на Тръмп "За състоянието на съюза", той изтъкна, че "насилниците никога не побеждават".

"Побойниците могат да удрят. Могат да оставят белези. Но никога в историята на Съединените щати не са успявали да се противопосавят на силата и духа на хората, обединени в защита на бъдещето си."

Кенеди обвини Тръмп, че създава разделение в страната и поставя американците пред нови и нови дилеми, като ги кара да избират между "миньорите и самотните майки, селските общности и големите градове, крайбрежието и вътрешността на страната". Той подчерта, че Демократите искат по-висока минимална надница, защото "мениджърите печелят по 300 пъти повече от обикновения работник, което не е редно".

Той коментира, че би било лесно първата година от президентството на Доналд Тръмп пренебрежително да се нарече "хаос" и белязана от партизанщина и вътрешнополитически интриги. Само че според Кенеди младши, Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани и трансджендър хората.

Джо Кенеди не пропусна и имигрантите, дошли в САЩ като деца, които са заплашени от загуба на законовата си защита:

"Вие сте част от нашата история. Ще се борим за вас и няма да ви изоставим", обърна се към тях той на испански.