Това е моят офис, казва Жером и сочи морето, закротило се в един от многото заливи на Йонийско море. Има ли нещо по-прекрасно, пита човекът, който допреди пет години е бил офис планктон в еди-коя-си-корпорация, а днес отдава вили на гръцки острови и прави свой собствен зехтин.

Печеля по-малко, но качеството на живота ми е по-добро, казва французинът и отпрашва с мотопеда си в 38-градусовата жега, след като е оставил във вилата прясно изпечен хляб, розе и от своя зехтин. За "добре дошли".

Обаче тая история не е за Жером, тя е за друг човек, за други хора, решили, на попрището жизнено в средата (не по Данте), да работят в същия… офис. На ръба на вълните, във всякакъв смисъл. Един хирург по човешки сърца, един зъботехник, един рекламист, един IT спец плюс още един лекар са избрали да направят от хобито си начин на живот, препитание, адреналин. Общото между тях е, че всички са капитани - имат сертификати,  защото са преминали курсовете за скипъри и професионално управляват ветроходни  лодки от години.

Не сме отваряли темата за “кризата на средната на възраст”, разговаряйки с един от петорката - д-р Димитър Симов. В разни студии и трудове този период между 35 и 45 обикновено се описва като момент, в който започваш настоятелно да се питаш кои са ти  приоритетите и изпитваш непреходно желание да напаснеш живота си към емоционалните си нужди.

Всеки един от петимата е имал и има успешна кариера в това, с което се занимава. Вероятно - и своя burnout, прелома, когато натрупаните умора, разочарование, огорчение от някой конфликт си казват думата.  

Д-р Симов, кардиохирург, защитил и дисертация в специалността си, обяснява как в един момент усетил, че това не е “нещото, което ме прави щастлив”. Макар медицината да е сбъднатото от дете: “Искам да стана лекар”, след едно завръщане от морето изпитал онова тягостно чувство, когато сме разделени от нещо скъпо и любимо. И днес на визитката, която ми подава, пише само Dimitar Simov, skipper, SP kayak & sailing. "В името на компанията SP са инициалите на основателя - и мой приятел и учител в плаванията Степан Папазян (Stepan Papazyan), който навремето беше много ценен зъботехник, но след това стана риболовен гид с каяци и от там SP kayak, впоследствие, когато се преориентирахме към риболов и туризъм, името стана SP kayak & sailing", пояснява скипърът.

“За мен наистина е много по-важно човек да се чувства комфортно със себе си, отколкото да работи за пари. Парите са важни, безспорно, те са условие за съществуване, но човек трябва да си гони мечтите”.

В тази нова гонка, която започва, има подкрепата на семейството си. А той самият има повече време за децата си, със сина му вече са били и на съвместно плаване.  

Компанията прави доста неща, а сайтът й ги представя доста добре - риболовен туризъм, яхтен туризъм във всички райони на Гърция - става за тийм билдинги, партита, празненства по различен повод и обучение по ветроходство.

“Решихме да направим нещо, което в Северна Гърция никой не прави - фишинг сафарита с ветроходни яхти, в последните три години има сериозен интерес към това развлечение, което не е просто да качиш едни хора с въдици на една лодка и да ги оставиш да ловят, а им показваш места, където има много интересни риби”, обяснява д-р Симов, всъщност капитан Симов. Оказва се, че сред колегите му лекари има голям интерес към рибарските плавания, които са извън активния туристически сезон в Гърция, тоест след 15 септември.

Защо при съседите, а не в Черно море д-р-капитан-Симов обяснява с климата и атмосферните влияния. “Гърция е благоприятна по няколко причини, едната от които е, че това е сравнително затворено море, няма сериозни течения и времето е относително  стабилно и предвидимо. Това прави плаванията по-комфортни. В Черно море например се плава по-трудно, тъй като няма места и заливи, където да се скрие човек при лошо време, трябва да се навлиза навътре в морето, докато в Гърция с нейните стотици острови не е така”.

В Гърция има целенасочена политика по отношение на яхтите - винаги трябва да имаш партньор грък, и SP kayak & sailing също спазва този принцип, работят заедно с профита във ветроходството в Северна Гърция. Частните лодки са освободени от данък печалба, а цените им, в зависимост от плавателния съд, варират от 100 000 евро за втора ръка до 320 000 евро за нова, но лизинговите схеми са добри.

Да плаваш с лодка не е обикновен туризъм, това е преживяване, авантюра, екстремен спорт. Освен плаванията на яхта за новаци, от фирмата предлагат и плавания за професионалисти - с един-двама скипъри, плюс инструктори, за повече време и на по-големи разстояния, 500-600 мили. Това вече е за хора, които имат амбицията да плават при всякакви условия, а крайната цел е поставена - Крит, Северните Циклади, (в случай че сте от морските вълци). За любителите има друга дестинация - една седмица около островите Скиатос, Скопелос, Алонисос и Кира Панагия, тръгва се от познатия на повечето почивали в Гърция Керамоти.

Нещо ново са пакетите с рентване на лодка за уикенда - петък, събота и неделя, все пак Солун и Кавала са доста близо. Следващото направление, което ще пуснат, е гмуркане - в партньорство с дайвинг училищата на Халкидики, както и кайтсърф.

“Гърците са свикнали да печелят от лодките си, като просто ги отдават под наем, ние се опитваме да предлагаме нови неща. Далечната цел е да си изградим наша база, да вземем нови лодки, да се разширим към Средиземно море - Хърватия и Италия”, обяснява Димитър Симов.

Дааа, тоя офис е доста голям.