Турция ще реализира 55 проекта в областта на отбраната на обща стойност $9.4 милиарда. Решението е било взето от Изпълнителния борд на отбранителната индустрия в началото на годината. 

Турция е 18-ата държава в света, която харчи най-много за отбрана и военни цели с разходи от 14.8 млрд. долара съгласно Stockholm International Peace Research Institute’s (SIPRI) Fact Sheet. За 2018 г. бюджетът на Министерството на отбраната беше повишен с 41% до $12 милиарда. Извън тях са парите за отбранителните проекти, които са на близо два пъти по-голяма стойност от одобрените миналата есен $5 млрд.

За сравнение бюджетът на България, който Министерството на отбраната разпределя, за 2018 г. беше повишен със 113.052 млн. лeва до 1 193 319 лева (около $760.2 милиона). 

Заседанието в началото на годината е било председателствано за първи път от президента Ердоган - в резултат на приетия указ за извънредно положение, според който комисията за отбранителната индустрия минава под пълния контрол на президента, а не на Министерството на отбраната. Преди въвеждането на този режим, комисията бе председателствана от премиера на Турция.

Проектите обхващат развитието на ракетните системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и оръжейни системи, както и модернизацията и масовото производство на танкове, бойни хеликоптери и дронове.

Бордът на отбранителната индустрия реши да включи "допълнителни местни и национални системи", в помощ на военните заради операцията "Маслинова клонка" в сирийския анклав Африн. Анкара стартира военната операция на 20 януари. Нейната цел е да ликвидира отрядите на Силите за народна защита (YPG) от северозападния район на Сирия, които Турция смята за военни крила на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Освен тях в района действат и въоръжени формирования на Партията на демократичния съюз (PYD). На 18 март турските въоръжени сили обявиха пълен контрол над Африн.

Турция ще остане в провинция Африн, докато не бъде гарантирана сигурността й, заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.