Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на американския Конгрес публикува снощи спорния документ, критикуващ методите на работа на ФБР. Това стана малко след като Доналд Тръмп съобщи, че е разсекретил документа, който бе поверителен.

Документът е в обем четири страници

Той е изготвен от председателя на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, републиканеца Девин Нунес. Демократите в комисията са били против изготвянето му. Несъгласие с изготвянето, а после и с намерението да се декласифицира документът, изразиха и ФБР и Министерството на правосъдието. Документът е изготвен на базата на секретни информации за подслушване от ФБР на член на предизборния екип на Доналд Тръмп през 2016 г., предаде Франс прес.

Асошиейтед прес съобщава, че в документа, за който ФБР казва, че е неточен, се твърди, че бившите и настоящи ръководители на ФБР и на Министерството на правосъдието са подписали разпореждане за наблюдение на комуникациите на бивш сътрудник от кампанията на Тръмп. В документа се твърди също така, че опозиционно изследване, извършено от британски шпионин и финансирано отчасти от Националния комитет на Демократическата партия и от предизборната кампания на Хилъри Клинтън, е съставило важна основа за твърденията, съдържащи се в молбата за издаване на разпореждането за наблюдаване на комуникациите на сътрудника. В документа се казва, че това изследване не е трябвало да бъде основата на искането за съдебното разпореждане, защото в него се съдържали недоказани твърдения, пише БТА.

От разсекретения документ става ясно, че представител на ФБР официално е признал пред конгресмени, че досието на бившия британски разузнавателен агент Кристофър Стийл е представлявало съществената част от молбата за издаване на разрешение за следене на сътрудника на кампанията на Тръмп - Картър Пейдж, допълва Ройтерс. В разсекретения документ се отбелязва, че заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб, който само преди дни обяви, че се оттегля от поста си, е съобщил на конгресмените през декември, че без въпросното досие е нямало да може да се получи разрешението за наблюдение на Пейдж, предаде ТАСС.

В разсекретеният документ, в който се твърди, че има антиТръмп пристрастия във ФБР и в Министерството на правосъдието, се казва, че в нито една от молбите за разрешение за следене на Пейдж, внесени от Министерството на правосъдието, не се разкривало, че Демократическата партия е платила за изготвянето на досието, чийто автор е Кристофър Стийл, предаде Ройтерс.

Бурни реакции

Демократите в комисията по разузнаването на Камарата на представителите определиха публикуването на документа като срамно усилие за дискредитиране на ФБР, на Министерството на правосъдието и на федералното разследване за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г., предаде Ройтерс.

Демократите обявиха, че се надяват на 5 февруари да публикуват свой собствен документ в отговор на твърденията в разсекретения документ. Представители на демократическата опозиция освен това предупредиха Доналд Тръмп да не използва като претекст публикуването на документа, в който се критикува ФБР, за да уволни основните лица, отговарящи за разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори. Те визираха Род Розенстайн, фигура номер две в Министерството на правосъдието, и Робърт Мълър, специалния прокурор, водещ разследването за руската намеса, както и други ръководни лица в правосъдното ведомство. Демократите предупредиха, че подобни уволнения могат да създадат най-безпрецедентната конституционна криза от ерата на Никсън насам. Предупреждението бе отправено в писмо до президента Тръмп, предаде Франс прес.

Шефът на ФБР успокоява

Директорът на ФБР Кристофър Рей е разпратил вчера съобщение до подчинените си, че застава зад тях след разсекретяването на паметна записка на конгресмени републиканци, предаде Ройтерс.

Кристофър Рей.

"Стоя зад нашата споделена решимост да вършим работата си независимо и по правилата", пише в съобщението. "Говоренето е евтино. Работата която вършите ще е трайна", добавя той. 

Позицията на Белия дом

Разсекретеният вчера документ относно разследването за руска намеса в изборите в САЩ "поражда сериозна загриженост за почтеността на решенията, взети на високите нива в министерството на правосъдието и ФБР", обяви снощи Белият дом, цитиран от ДПА. 

В съобщението се пояснява, че разсекретяването на паметната записка, в която се твърди за неправомерни действия на ФБР в ранния етап от руското разследване, е било взето от президента Доналд Тръмп след консултации с неговия екип по националната сигурност. 

В записката, изготвена по нареждане на републиканеца Девин Нунес, шеф на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, се казва, че в навечерието на изборите през 2016 г. високопоставени членове на разследващия екип са имали предпочитания към демократите, а не към републиканците. В документа се отправят обвинения към ФБР и Министерството на правосъдието, че са подвели съдия в опит да се удължи срока за наблюдение срещу Картър Пейдж, съветник по външната политика в предизборния щаб на Тръмп. 
Критици твърдят, че огласяването на паметната записка цели да попречи на разследването на специалния следовател Робърт Мълър за евентуална намеса на Москва в изборите, а също да омаловажи предположенията, че щабът на Тръмп е контактувал с Русия по време на предизборната кампания през 2016 г., отбеляза ДПА.

Британската връзка

Бивш британски шпионин стои зад част от обвиненията срещу Доналд Тръмп, тъй като не е желал американският магнат да спечели президентските избори, пише британският вестник The Telegraph. Това става ясно след публикуването на т.нар. „Бележка на Нунес“, според която Кристофър Стийл е имал „идеологическа мотивация“ да попречи на Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, отбелязва консервативното издание.

Кристофър Стийл. 

В центъра на предизвикалия противоречиви реакции в САЩ документ, стои критиката срещу ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ, относно начина, по който те са използвали дадените от Стийл данни за да разрешат подслушване на един от членовете на предизборния щаб на Тръмп.

Според разсекретения в петък документ, информацията, дадена от британския разузнавач, може да е билата умишлено подвеждаща по политически причини. Освен това се твърди, че Стийл е получил 160 хил. долара от Демократическата партия, чийто членове нарекоха документа „срамен опит“ да се дискредитират служите за разузнаване и хвърли сянка върху разследването относно евентуалната руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. От своя страна президентът, който даде заповед за публикуване на документа въпреки едно от редките публични изяви на ФБР против това, изрази мнението, че „това, което се случва на нашата страна е позор“ и „много хора трябва да се засрамят“.

Изданието припомня, че името на Стийл стана известно през 2017 г., когато негов доклад обвиняваше Тръмп в неморални постъпки по време на свое посещение в Русия. Вестникът също така пише още, че според документа, Стийл е обсъждал президентската кандидатура на Тръмп с тогавашния заместник-министър на правосъдието Брус Ор, когато бившият шпионин е заявил, че е не желае американският милиардер да стане президент.