Жители на три столични квартала ще протестират пред Столичната община днес срещу мръсния въздух. От "Красна поляна", "Овча купел" и "Западен парк" настояват местната власт да предприеме мерки за намаляване на замърсяването на въздуха с прах от битово отопление.

"Мерките, които ние очакваме, очакваме да са свързани с битовото отопление, с горенето на боклуци. За момента не виждаме някакви мерки, за които да вярваме, че ефективно могат да решат проблема, дори и да не е в краткосрочен план, дори и в по-дългосрочен. Трябва да се измисли някакъв начин за контрол на горенето на отпадъци. Очакваме от общината най-накрая да се вземат мерки, които да ни дадат поне надежда, че следващата зима ще е по-добра от тази. Искаме да имаме поне някаква надежда", заяви по БНР Камен Николов, един от организаторите на протеста.

Причинителите на замърсяване на въздуха са различни за различните селища, каза по националното радио проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН:

"За да може да се разбере какво точно преобладава, трябва да има източник на информация. Единият е тази мрежа, която е изключително прецизна – мрежата на регулаторния орган, Изпълнителната агенция за околна среда. Другото са едни прости индикатори, купени със собствени средства, но те са много. На територията на София са над 200. За да можем да добием представа в кой район какво преобладава, трябва по някакъв начин тези индикатори да се използват. Идеята е те да бъдат калибрирани по тези пет станции, които има, като след това тази корекция да бъде нанесена за всичките тези пунктове."

Протестът в София започва в 18 ч. пред Столичната община. Идеята е шествието да  мине през представителството на Европейския парламент и да стигне до НДК.

Качеството на въздуха ще се обсъжда на Европейския форум за екоиновации, който се провежда днес в София. Форумът се организира съвместно от Генералната дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и българското Министерство на околната среда и водите.

"Надявам се, че това ще бъде последният отоплителен сезон, в който ще могат да бъдат използвани некачествени горива за отопление", заяви Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда в Народното събрание и бивш екоминистър.

Към настоящия момент помощите за енергийно уязвимите хора се предоставят по такъв начин, че да се закупуват въглища или дърва, а точно това са горивата, които в най-висока степен замърсяват въздуха, тоест необходима е промяна на начина, по който се предоставя подкрепата за енергийно бедните хора. Необходимо е също така да се работи в посока засилване на контрола на автомобилите, тъй като това е другият източник на замърсяването на въздуха.

От близо 210 000 души на енергийни помощи в България близо 80% използват твърдо гориво за отопление.