Обявеното на Малдивите извънредно положение доведе до арести на върховни съдии и репресии над опозицията.

Полицията в островната държава арестува председателя на местния Върховен съд, след като избухна политическа криза в страната. Абдула Саид и неговият колега върховен съдия Али Хамед са задържани няколко часа след като беше обявено извънредно положение, което дава извънредни правомощия на властите.

Режимът на извънредно положение засилва правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране. Правителството получава допълнителни правомощия да разпорежда обиски и запориране на имущество.

Кризата в островната държава в Индийския океан започна, когато президентът Абдула Ямин отказа да изпълни решението на Върховния съд да освободи политически затворници. Действията му бяха остро осъдени от международната общност.

Според съдебното решение бившият президент Мохамед Нашед е осъден в противоречие с местната конституция. Сега той живее в изгнание.

Шефът на полицията на страната заяви, че ще изпълни решението на съда, след което беше уволнен от правителството на Ямин. Армията е инструктирана да се противопоставя на всякакви опити за сваляне на президента, съобщи Би Би Си.

Друг бивш държавен глава – Момун Абдул Гаюма, който е част от опозицията, е задържан в дома си.

Ако пътувате…

Китай, Индия, САЩ и Великобритания вече предупредиха гражданите си да избягват пътуване до островната страна. По информация на британското външно министерство летищата и курортите обаче не са засегнати от политическата криза.

Туризмът носи най-големи приходи в бюджета на Малдивите.