Израелски медии обвиниха българската прокуратура, че прикрива обявената за терористична организация "Хизбула", защото името й не присъства в обвинителния акт за атентата в "Сарафово".

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма как организацията да бъде обвинена:

"Това е навсякъде по света. Ние не обвиняваме организации, държави, движения, независимо от това дали те биха били квалифицирани като прогресивни или терористични. Извършителите са физически лица и такава е логиката на наказателното право. Всичко останало са въпроси на външна политика."

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи беше взривен на паркинга на летище Бургас. Загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса. 37 души бяха ранени. Часове по-късно Израел заяви, че зад атаката стои свързаната с Иран групировка "Хизбула". От "Хизбула" обаче отхвърлиха подобни обвинения. 

Подсъдими по делото са австралиецът Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни. Делото срещу тях се води задочно, тъй като прокуратурата не успя да ги открие. В обвинителния акт на се споменават връзките им с "Хизбула" и това дава основание на израелски медии да твърдят, че България прикрива терористичната организация. 

През миналата седмица в. "Джерузалем пост" писа, че в обвинителния акт за атентата на летището в "Сарафово" не присъства името на терористичната организация. Изданието твърди, че българската прокуратура е прикрила "Хизбула".

В едно от заседанията по делото пострадалите поискаха военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото. Съдебният състав обаче прие, че няма данни и доказателства за негова връзка с атентата.

"За граждански ответник искат да бъде конституирано военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Гражданският ответник е лице, което носи гражданска отговорност за чуждо престъпление. По това наказателно дело обаче не са налични каквито и да е доказателства, които да свидетелстват за връзка между престъпното деяние на двамата извършители и тази организация", заяви тогава прокурор Калина Чапкънова, която водеше разследването.

"Само искам да посоча, че организацията в исковите молби е идентифицирана само с един свой белег – наименование. Липсват останалите белези, които са задължителни – адрес, седалище и пр."

В началото на 2013 г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви междинни резултати от разследването, които свързвали терористичния акт с "Хизбула".

“Имаме данни за финансиране и съпричастност към “Хизбула” във връзка с атентата на летището в Бургас. Може да се направи обосновано предположение, че две лица, установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", заяви тогава Цветанов след 6-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Плевнелиев."

След това и неговият наследник Цветлин Йовчев каза пред журналисти на възпоменателна церемония, че "има ясни знаци, които казват, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас".

Пак през 2013 г. по време на дискусия за българско-израелските отношения по БНТ тогавашният български министър на външните работи Николай Младенов заяви, че правителството не би дало изявление за връзката на "Хизбула" с атентата в Бургас, ако не разполага със солидни доказателства за това, припомня в. "Сега". Доказателствата на българското разследване на атентата дори доведоха до това ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в черния си списък.