Най-малко седем души са загинали, а 76 са в неизвестност след силно земетресение в Тайван, предадоха световните медии. Ранените са поне 258.

Трусът удари източното крайбрежие на острова със сила 6,4 по Рихтер. Най-силно е пострадал много популярният сред туристите град Хуалиен.

Земетресението срути няколко сгради, включително 11-етажен хотел. От него са евакуирани 116 души. По-късно изпод развалините са се обадили още двама души. Спасителните екипи смятат, че в хотела има още близо 40 души.

Нанесени са сериозни щети на мост, три болници, ресторант, две жилищни сгради и военна болница. Те са частично срутени, деформирани или са се наклонили. Засега не е ясно колко хора може да са под развалините. На мястото работят спасителни екипи с кучета.

В град Хуалиен около 40 000 домакинства са без вода, а над 600 без ток. От земетресението улиците му са се деформирали. Общото население на Хуалиен е около 100 000 души.

Тайванската президентка Цай Ингвен (в средата) пристигна в Хуалиен и се информира на място за ситуацията.

Няма информация за пострадали българи

Няма информация за загинали или пострадали български граждани в Тайван, съобщиха от външното министерство в София.

Властите предупреждават, че през следващите две седмици са възможни вторични трусове с магнитуд над 5-а степен по скалата на Рихтер. В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи в района на Хуалиен, да се информират своевременно за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на отговорните местни власти.

При необходимост българските граждани могат да потърсят съдействие и актуална информация от българското посолство в Пекин на телефони +86 10 6532 1946 и +86 10 6532 1916.