Баските националисти имат нов план, който превръща на практика в отделна държава испанската автономна област Баския, пише в. "Ел Мундо".

Той е на управляващата там Баска националистическа партия (БНП) и е вдъхновен от регионалния премиер Иниго Уркую. Планът в известна степен е копие на този от 2003 г. на някогашния баски премиер Хуан Хосе Ибарече.

И в двата документа се говори за нов политически статут на Баския, основан върху исторически права, неависима съдебна система, автономно осигуряване, пряко представителство на региона в международните организации.

Сега обаче се говори за конфедеративно естество на отношенията на Баския с останалата част на Испания.

Планът "Уркую" се нарича Нов политически статут (НПС) - изписан изцяло с главни букви. Той предвижда превръщането на Баския в почти независима политическа единица. В самия текст се говори, че стремежът е един НПС, който "да формализира нова форма на обвързаност с Испанската държава".

Ето ключовите моменти от плана "Уркую":

• 1. Признаване като нация. Според БНП "баските са нация, тъй като изпълняват всички установени параметри за това, а също така и защото така смята мнозинството от населението на областта". Затова партията иска от държавата "уникални и двустранни отношения, основани върху признаването на националната реалност и от двете страни". Това е наречено "споразумение за съжителство".

2. Уважение на законността. В документа е записано, че "осъвременяването на самоуправлението трябва да бъде в съответствие с принипите на законността". По принцип така би трябвало да се прокара червена линия по отношение на сепаратисткия процес в Каталуня, отбелязва "Ел Мундо". По-нататък обаче е вкарано понятието за демократично начало: "Но уважението към законността не трябва да предизвика уязвимост на демократичното начало. Това е начало, което изисква да се придаде първостепенна стойност на решението на баското население. Начало, което представлява законността с равна или по-голяма сила."

3. Право на вземане на решение. Формулирано е по следния начин: "Текстът, който ще бъде изработен на тези основи и принципи, ще представлява юридическа формулировка на договореното упражняване на политическото право на баското население да решава за своята политическа структура и начин на съжителство, т.е. да взема решения за своето бъдеще, за което волята на мнозинството от населението трябва да има нормативна стойност."

4. Ново име. Формулата на БНП е Баския да бъде валифицирана като политическо-юридически субект. След одобряването на НПС са предложени 4 възможни названия за настоящата автономна област Баския - Баска правова област, Баска национална област, Баска автономна държава или Баска правова държава. ("Правова" е най-близкият превод на термина foral, въведен в Испания след ликвидирането на абсолютната монархия през XIX век. Този термин се използва за институциите в автономните области Навара и Баския - б.р.)

• 5. Гарантиране на самоуправлението. Това положение е посочено на няколко места в текста. Предлага се също "система от гаранции, която да попречи на едностранното изменение на постигнатия нов политически договор".

• 6. Собствена съдебна система. Предвижда се Баския да получи правото да организира своя съдебна администрация, като дори си има собствен Върховен съд.

7. Независима осигурителна система. Тя ще бъде изцяло от компетенцията на баските власти.

8. Външна политика. Националистите искат да представляват Баския в ЕС и други "международни институции и организации". По-специално БНП настоява за правото на "пряко участие в органите и институциите на ЕС", като това става по двустранен път, ако събитията засягат компетенциите на баските власти. Партията иска също така регионът да участва самостоятелно в работата на Съда на ЕС, да усвоява структурните фондове на Съюза, да бъде част от международните договори, които могат да го засегнат, и дори да подписва международни административни споразумения.

9. Инфраструктура и териториални води. БНП иска Баския да получи наследствено право върху инфраструктурата и природните ресурси на своя територия и в териториалните си води, които ще бъдат определени според международното морско право.

10. Без контрол на дефицита. Финансовата автономия на областта предвижда испанската държаа да не може да определя какъв да бъде дефицитът й.

11. Отношенията с Навара. Тази точка е от плана "Ибарече" от 2003 г. Тя предвижда специални отношения с автономна област Навара (където мнозинството от населението също са баски - б.р.) и с Френска Баския.

• 12. Национални спортни отбори. Иска се международното признаване на баските социални, културни и спортни организации и пълното им интегриране в аналогичните международни институции.

Баският план от 2003 г.

Хуан Хосе Ибарече

Точно преди 13 години - на 1 февруари 2005 г., испанският Конгрес отхвърли плана на тогавашния баски премиер Хуан Хосе Ибарече, който също бе от БНП.

Този план бе представен пред депутатите през 2003 г. В него се съдържаха повече термини и изрази, свързани с независимостта на Баския. Ставаше дума за "правото на самоопределение на народите", а областта трябваше да стане "свободна асоциирана държава" в рамките на Испания. Сега обаче се говори за "конфедеративни отношения" и "право на решение".

Провалът на плана "Ибарече" доведе и до политическата гибел на баския премиер. Бизнесът в областта, която е най-развитата икономически в Испания след Каталуня, му обърна гръб. В резултат Ибарече загуби регионалните избори през 2009 г.

Нова тревога след Каталуня

Планът "Уркую" е ново главоболие за испанските власти. Той излиза на бял свят в разгара на политическата криза в Каталуня. Тамошният регионален парламент обяви едностранно независимост на 27 октомври 2017 г. В резултат централното правителство в Мадрид временно отне автономията на Каталуня и наложи пряко управление. Свикани бяха предсрочни местни избори. Макар нито една от трите сепаратистки партии да не бе първа сила на тях, взети заедно, те отново имат абсолютно мнозинство. Карлес Пучдемон се стреми отново да стане премиер на Каталуня и дори да я управлява от разстояние. Причината е, че той е в изгнание в Белгия, тъй като в Испания има заповед за неговото арестуване. Конституционният съд в Мадрид вече постанови, че Пучдемон не може да управлява отвън.