Отношенията между САЩ и Турция са пред скъсване, обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу само ден преди визитата в Анкара на колегата му от САЩ Рекс Тилърсън, предаде в. "Хюриет".

"Отношенията между САЩ и Турция са в много критична точка. Или ще ги оправим сега или те напълно ще се скъсат", заяви дипломат номер 1 на Турция в Истанбул пред журналисти.

И продължи с критика към Щатите.

"Искаме конкретни стъпки от Вашингтон. Изгубеното доверие трябва да бъде възстановено. Вината за липсата на доверие е у САЩ", коментира той.

Според него Щатите продължават да подкрепят кюрдите в Сирия под предлог, че се борят с джихадистите от "Ислямска държава". Вашингтон продължава да подкрепя "терористичните групи от ПКК", подчерта Чавушоглу.

Срещу политиката на САЩ в Сирия буквално изригна и председателят на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели буквално изригна срещу сегашната политика и действия на САЩ в Сирия, предаде "Фокус".

 "Казвам го пределно ясно и откровено. В момента срещу турската нация, САЩ са на страната на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди, на тяхната Партия на демократичното единство (ПДЕ), както и на Кюрдската работническа партия (ПКК). Ако Вашингтон не направи завой от тази "грешка", ако продължава подкрепата си за провокациите, тормоза и терора – тогава определението за тях ще бъде "враждебно". Вече ще възприемаме САЩ като наш "враг", без съмнение имаме пълните основания за това", посочва лидерът на турските националисти. 

Днес стана известно и, че извънредното положение в Турция ще остане до изборите догодина.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че извънредното положение в страната ще продължи чак до едновременните общи и президентски избори на 3 ноември 2019-та, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от "Фокус". Поводът за твърдението му са разговорите за коалиционно споразумение с Партията на щастието (ПЩ) със сегашен лидер Темел Карамоллаоглу. По този начин са прекратени и попарени каквито и да е очаквания, че извършеното през януари т.г. пето поредно удължаване на срока на извънредното положение в Турция ще бъде последното.

По повод искането на Темел Карамоллаоглу за прекратяване на извънредното положение, Ердоган му е отговорил лаконично:

"Има нужда, то ще бъде продължено". 

За разлика от ПСР и от Партията на националистическото движение (ПНД), всички други политически партии в Турция често и постоянно се обявяват против извънредното положение и управлението с президентски укази. През януари след въпросното пето поредно удължаване на извънредното положение, бившият 11-ти турски президент Абдуллах Гюл също изрази надежда, че то ще бъде последното и по този начин се нареди сред противниците на продължаващата ненормална обстановка в Турция, пише още "Джумхуриет".