Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателката на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти по повод декларацията на вицепремиера Валери Симеонов, в която евродепутатката бе наречена "зелена джихадистка" и "нагла особа", съобщи БТА.

На пресконференция говорител на Европейската комисия е припомнил, че след писмото от Симеонов е последвало съобщение от Министерския съвет на България, което според ЕК "е изяснило нещата".

"Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", заявява говорителят на ЕК.

Миналата седмица Келер бе на посещение у нас и се присъедини към протестите в защита на Пирин. Заради позициите, изразени от Келер, Симеонов и депутати от партията му НФСБ разпространиха декларация с обидни определения за представителката на Европейския парламент, в която се искаше дори нейното експулсиране от България "с камионетка до Капъкуле". Писмото  бе адресирано до МВнР, Европейския парламент, федералното правителство на Германия (тъй като Ска Келер е германка - б.р.) и Коалиция "Алианс 90/Зелената партия".

 
Самата Келер отговори задочно на Симеонов, че отдавна е в политиката, но никога никъде не е чувала за подобно поведение - нито в ЕС, нито извън границите му. Наистина няколко часа след проявата на НФСБ и лидера й от Министерския съвет изпратиха съобщение, в което се разграничават от позицията на Симеонов и припомнят, че у нас има свобода на словото, което е записано и в конституцията.