Развалянето на договорите с т.нар. "американски централи" може да стане чрез преговори, за да се стигне до споразумение и българската енергетика ще трябва да плати. Това заяви председателят на енергийната комисия в 44-ия парламент Делян Добрев (ГЕРБ) в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Добрев отбеляза, че това няма да стане със законодателни промени, а само чрез преговори. Той припомни, че преди 3 години така е било постигнато намаление на цената за разполагаемост. През април 2015 г. в договорите с централите, сключени при кабинета "Костов" през 2001 г., беше променена цената за разполагаемост - ТЕЦ "AES - Гълъбово" я намали с 14%, а ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" - със 17 на сто.

"При кабинета "Орешарски" бе подаден сигнал до Европейската комисия, че тези договори не са съвместими с европейското право. И това е така, защото Брюксел задължава токът да се продава на свободния пазар (договорите с двете централи са дългосрочни, при фиксирани цени - бел.р.)", припомни Добрев.

По думите му редно е да се ускорят разговорите за споразумение за прекратяване на договорите на американските централи и за продаване на тяхната енергия на свободния пазар, но не насилствено с приемане на закон, което би повлякло арбитражни процедури. Добрев обясни схемата, по която може да стане - калкулира се от началото досега направените инвестиции и нормата на възвръщаемост на централите и "енергетиката ще плати".

В момента такса "задължение към обществото" е 38 лева, като "американските централи са вътре с компонента 10 лева". Ако изтеглим заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да бъде платено, и в тази такса включим компонента от 2 лева, ще покрием заема, каза Делян Добрев.

По време на петъчния парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "AES - Гълъбово". В договорите са заложени неустойки от 3 милиарда лева в случай на прекратяване, обясни преди време Петкова.

Наред енергийни теми, Добрев беше питан за мнение и за Истанбулската конвенция, каквото се оказа, че няма. Мотивът му: "Занимавам се с енергетика, като влезе за обсъждане, ще се запозная с конвенцията, сега не съм".

Но по БНР вчера Добрев каза съвсем друго:

"Истанбулската конвенция е документ, вкарващ норми за толерантност. Аз нямам особени притеснения."