Очаквано снощи Мартин Шулц подаде оставка като председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Изненадващо партийното ръководство отхвърли неговото предложение на поста да го смени шефката на парламентарната група и бивша министърка на труда и социалната политика Андреа Налес (47 г.). Вместо нея за временен лидер на ГСДП беше избран Олаф Шолц (59 г.), управляващ кмет на Хамбург. Тази титла в случая означава премиер, тъй като Хамбург е със статут на федерална провинция.

Шолц ще води социалдемократите временно – до извънредния партиен конгрес, насрочен за 22 април. Андреа Налес е решена да се кандидатира за председател на ГСДП, но вече се заговори и за други кандидатури.

Дали жена за пръв път ще оглави партията в нейната 155-годишна история, предстои да видим.

Мартин Шулц.

Мартин Шулц се оттегли след по-малко от година начело на ГСДП. Той беше избран на поста през март м. г. Не го направи доброволно, а под натиск от своите заради непостоянство, довело в срив на доверието към партията. Прегази всичките си обещания – ГСДП в никакъв случай да не влиза в широка коалиция с десницата на Ангела Меркел. Никога нямало да става министър в нейния кабинет.

Стана точно обратното. Миналата сряда лично той положи подпис под коалиционно споразумение за сформиране на широка управленска коалиция под канцлерството на Меркел. Обяви и че ще е външен министър в кабинета. Пак под натиск два дни по-късно заяви, че се отказва от министерско кресло.

Разбира се, правителството още не е факт. Тепърва предстои всичките над 460 000 членове на ГСДП да гласуват с писма «за» или «против» широка коалиция. Резултат се очаква в началото на март.

Временно заемащият лидерския пост Олаф Шолц обяви, че ще хвърли всички сили, за да убеди членската маса да одобри коалиционния договор. Шолц оповести и друга своя амбиция – ГСДП да си възвърне позициите на народна партия.

«Амбициозната ни цел е на следващите парламентарни избори да сме най-силната партия и да получим над 30 процента от бюлетините», обяви Шолц.

Засега статистиката сочи друго. Според последните социологически проучвания, публикувани в понеделник, социалдемократите се ползват с едва 16,5 на сто подкрепа. Така ГСДП е едва с 1,5 процентпункта пред антиевропейската и дяснопопулистка партия Алтернатива за Германия – 15 на сто подкрепа.

Никой здравомислещ германец не желае заника на ГСДП, дори напротив.

Въпросът е ще съумеят ли социалдемократите да излязат от сегашната си криза и отново да се наложат като разумна алтернатива на десницата.