Милиардерът Евгений Пригожин, известен като готвача на руския президент Владимир Путин, може да контролира отрядите от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер, пише Блумбърг, като цитира опозиционния петербургски сайт "Фонтанка".

Още преди две години стана ясно, че наемници от това формирование воюват в Сирия, без обаче да са част от редовната руска войска там. Предполага се, че много на брой бойци от ЧВК на Вагнер са убити на 7 февруари в провинция Дейр аз Зур при въздушна атака на американските сили. Според Блумбърг са загинали 200 души, а някои източници в Русия съобщават за 600 жертви.

Властите в Москва твърдят, че на това място не е имало руснаци. Чак вчера Кремъл допусна, че там може да са се намирали руски цивилни, които обаче нямат нищо общо с руската армия.

Кой е Евгений Пригожин

Разкритията за Евгений Пригожин направи през есента на 2016 г. руският Фонд за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от известния опозиционер и блогър Алексей Навални. Според него личният готвач на Путин е бил осъждан два пъти по времето на СССР и е лежал общо 9 години в затвора. 

Компанията на Пригожин осигурява храната на Кремъл и на всички официални държавни мероприятия в Русия. Той отрича да е свързан с ЧВК на Вагнер. През 2016 г. обаче Министерството на финансите на САЩ му наложи санкции. Известно е, че готвачът на Путин постоянно сключва изгодни сделки с руската армия.

Възможно е лично сирийският лидер Башар Асад да е наел ЧВК на Вагнер, за да си върне контрола върху превзетите от кюрдите петролни и газови находища в Дейр аз Зур. Именно при подобна атака вероятно са загинали руските наемници.

Те са наети за Сирия от компанията "Евро Полис", която е собственост на Евгений Пригожин, съобщи опозиционният руски телевизионен канал "Дожд". При това хората, заминаващи за арабската република, са наемани официално като геодезисти, топографи и общи работници.

Готвач номер 1 на Русия е собственик и на знаменитите петербургски "фабрики за тролове". Работещите за тях пишат срещу заплащане коментари в подкрепа на Путин на няколко езика във всички световни социални мрежи.

Макар Кремъл да продължава да отрича да е свързан с руските наемници в Сирия, много от пострадалите от американските удари се лекуват в болници на московското Министерство на отбраната, твърди Блумбърг.

Те били докарани във военни клиники в Москва и Санкт Петербург. Това разказват два източника с връзки в средите на наемниците. Един от тях споделил, че много от пострадалите умират от раните си и броят на жертвите расте.

Инцидентът в Дейр аз Зур разкрива малко познато оръжие от арсенала на Кремъл в хибридната война. Наемниците, сражаващи в конфликтите в Източна Украйна и Сирия, позволяват на Русия да отрича официалното си участие в операциите, когато нещата тръгнат зле.

ЧВК на Вагнер е основана от бившия подполковник от руската армия Дмитрий Уткин, който взел за прякор фамилията на знаменития германски композитор. Той също е санкциониран от САЩ, защото праща бойци в Донбас.

Разузнавателната агенция Conflict Intelligence Team (CIT) огласи имената на още двама загинали в Дейр аз Зур руснаци. Това са Алексей Шиков и Руслан Гаврилов. Така вече се знаят имената на 8 от убитите руски наемници - при положение че това се окаже вярно.