Предлагаме ви пълен текст на интервюто на министър-председателя Бойко Борисов пред Антон Хекимян по бТВ, излъчено вечерта на 14 февруари 2018 г.

...

Водещ: Започва специалното издание на „Питай премиера“. Намираме се в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Добър вечер.

Бойко Борисов: Добър вечер. И да уточним, че вчера, като се видяхме, вие пожелахте тук да е интервюто, а не в бТВ. Аз предложих да дойда там.

Водещ: Имаше два варианта. Решили сме тук, защото не сме го правили от вашия кабинет.

Бойко Борисов: Нашият кабинет е и ваш кабинет, защото е на хората.

Водещ: На хората е. А хората ви питат много въпроси. Над 500 въпроса сме събрали в тази папка и сме ги разделили по различни теми – корупция, сигурност, външна политика, европредседателство, но и прословутата Истанбулска конвенция. Но да започваме директно. Кажете ни - извиват ли ви ръцете вашите партньори от "Обединени патриоти" заради Истанбулската конвенция.

Бойко Борисов: Аз искам само да покажа на вашите зрители документа Истанбулска конвенция как изглежда и да му прочета заглавието – „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Това е документът. Отговорът ми ще бъде в две части. Ние приехме и винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Приемам и това, че може би някъде да има текст, който да тревожи някого. Парламентът именно е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля – това е в една нормална парламентарна държава.

Момент. Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава конвенция, нито в предизборните ни, нито по време на сключването на споразумението. На тях мога да им се сърдя само защото няколко пъти им казах: „Колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове. Единствената цел е да сложим на обществото тази конвенция, подписана от 47 страни, и да се произнесем срещу нея.

Водещ: Те ви поставят условия, ултиматуми, че ще напуснат управлението, че управлението може да падне. Вие ще изтеглите ли тази конвенция от Народното събрание?

Бойко Борисов: Тази конвенция няма да влиза в Народното събрание, защото сега е в Конституционния съд. Второ, аз никога не съм правил на инат. Може би затова толкова пъти хората ме избират. Винаги съм се съобразявал с всеки един глас, с всяко едно настроение. Еле пък като има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, от президентството, заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави от Съвета на Европа. Ние тук поставяме явно под въпрос дали изобщо да членуваме в Европейския съюз. Но за да бъдем кратки и ясни, казал съм го на "патриотите", казвам го сега и на членовете на ГЕРБ, казвам го като председател на партията – ние Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората; оттук нататък всеки, който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони… О`кей, защо не са приети толкова години, десетилетия?

Водещ: Тя нали е в Народното събрание сега? Може ли някой да направи референдум? Каракачанов, Корнелия Нинова искат референдум за еднополовите бракове.

Бойко Борисов: Искат да похарчат 30 милиона? Не ни трябват на държавата тези пари да ги дадат за нещо смислено? Ако има референдум за гей браковете, как ще завърши? Нима някой не знае? Българинът е консервативен, отговорът ще бъде „не“. Защо да ги похарчим тези пари? Но тук това не се третира. Името, може ли да прочетете и вие какво пише?

Водещ: Аз съм я чел. Вие чели ли сте я?

Бойко Борисов: Значи, стига с тази Истанбулска конвенция, понеже е приета в Истанбул. Може да е Женевска, може да е Мюнхенска, може да е отвсякъде. Именно на тази конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Водещ: Съгласен ли сте да има референдум?

Бойко Борисов: Не. Няма смисъл от референдум.

Водещ: Как бихте гласували на един референдум – за или против еднополовите бракове?

Бойко Борисов: Против. И то е решено в Конституцията. Българската конституция казва - мъж и жена се женят, казано схематично. Въобще тази тема не стои. Какво направиха? Понеже ГЕРБ като европейска партия предложихме това нещо да се ратифицира, и между другото Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я ратифицирали, казаха не. Добре, и аз казвам не. Това е нещо, което е толкова важно за обществото – аз го чух, виждам, защото дебатите не тръгнаха за насилието на жени и деца. Къде тук пише за еднополови бракове? Къде тук пише…

Водещ: Ами не, хора от ГЕРБ също казват, че тя е опасна.

Бойко Борисов: И аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че плашиш хората. Щом хората са уплашени, махаме я, връщаме дебатите отначало. Без, и аз като лидер на ГЕРБ, това ще разпоредя и на своите депутати – няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст. Дори Джамбазки каза: Аз бях „въздържал се“, защото има и много хубави текстове. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, тези, които защитават жените и децата от насилие.

Водещ: /../ приемаме цялата или не. Бъдещето явно все още е поставено на карта или е тотално изтеглена. Да или не – какво решавате?

Бойко Борисов: Няма да правя нищо, което да дам възможност и на комшиите от другата страна, и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как ние искаме да направим децата гейове, да чувам такива мъжкари всеки ден да се изказват, ама такива мъжкари – аз не съм чул, че има в България толкова мъже. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, докато не върнем дебатите, докато такива като вас не кажат: Абе, хора, къде е, дайте, прочетете я. Ето, сега ще ви направя копие, ще ви дам да прочетете, и вече следващия път, като седнем, няма да ме питате за Истанбулска конвенция, защото Истанбул малко звучи, нали, а ще говорим за Конвенцията на Съвета на Европа.

Водещ: Добре, чели сме я.

Бойко Борисов: Не, не сте я чели.

Водещ: Чел съм я.

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Чел съм и тълкувателните текстове, включително и към нея. Знам какво съдържа, знам какви са страховете. Вие прочетохте ли я?

Бойко Борисов: Окей, за да не си губим времето…

Водещ: Дайте да не си губим времето.

Бойко Борисов: …ГЕРБ оттегля, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей бракове, а то няма една точка по това нещо, няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващи дебати, когато съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилието над жени и деца е достатъчно сериозен проблем, ще се върнем да дебатираме.

Водещ: Добре. Толкова по тема за Истанбулска конвенция. Много въпроси от страна на зрителите по две оставки – едната на Валери Симеонов, другата на Нено Димов – бихте ли поискали тези оставки?

Бойко Борисов: Защо?

Водещ: На Нено Димов за Пирин, на Валери Симеонов и заради изказванията му по повод евродепутатката Ска Келер „да й намажем ските“.

Бойко Борисов: Аз се отнасям, неслучайно тогава се чух и с Валери Симеонов и му казах: Можеш да имаш право в много неща, но такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз не е приемливо. И затова ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи за камионетката, за експулсиране и всичко останало. Залените в България не могат да се оплачат от мен. Те са били чувани винаги и по всички теми.

Водещ: По Пирин чувани ли са?

Бойко Борисов: Разбира се, че са чувани. Разбира се, чеса чувани. И аз съм им обещал, гарантирал съм, че освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения, щото да чуят и спортни съоръжения какво е – кабелите за лифта, всичко това трябва, след като се направят /…/, всичко, второ, трето, всичко това минава на обществени обсъждания – нищо тайно не може да стане, това съм им го обещал и за това съм гарант.

Водещ: Да, но протестите продължават. Явно не ви вярват. Казват – 48%...

Бойко Борисов: Иначе как ще се покаже примерно Христо Иванов и Радан Кънев – кой ще ги види? Нали трябва да намерят някаква тема. Средната работна заплата днес мина на 1160 и нагоре лева, доходите с 12% са се вдигнали, приходите от горивата с 15%, ръстът на икономиката, безработицата. Възможно най-добрите параметри, в петицата на Европа е България. Как да ги чуят иначе? Аз се отнасям с огромно уважение и с тези хора, и Сендов, и Тома Белев, за не ги изброявам всичките, и алпиниста…

Водещ: Боян Петров.

Бойко Борисов: Да. Прекрасни хора. Бих ги помолил…

Водещ: Защо не можете да се разберете?

Бойко Борисов: Защото неслучайно това са патриоти, неслучайно народът ги е избрал, има част от българите, които обичат да са по-твърди, по така да тропат по масата, по воеводи да са – нека така да го наречем, и имат такъв стил. Те така са спечелили изборите, затова техните партии си ги подкрепят по този начин. Иначе щяхме да сме една-единствена партия и всички да сме еднакви. Така че мога само да кажа с този начин на изразяване на Валери Симеонов, че са глупаци, аз не съм не само съгласен, а и не го възприемам. Темата „Пирин“ – когато вицепремиерът и министърът на околната среда внасят предложения за втори лифт, който и ние обещавали в цялата предизборна кампания, ние само това сме приели.

Водещ: Добре, много важен въпрос – явно оставки няма да има, така да разбираме, няма да искате оставките на тези двама министри?

Бойко Борисов: За да има оставки и за да се приемат оставки, трябва в парламента парламентарното мнозинство да ги приеме.

Водещ: Добре. Два важни въпроса, г-н Борисов. Това е въпросът, господин Борисов, на Явор Василев, Йордан Кошев, а и на други хора – знаете ли кой е реалният собственик на „Юлен“?

Бойко Борисов: Всички знаят, независимо че го крият. Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос. Да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва в момента. Защото и Зелените казват – какво лошо да има втори лифт, окей сме за втори лифт, ама на този не му вярваме. И аз бих препоръчал на министъра да направи необходимото да разсекрети… Макар че някой тогава ще каже – ами на „Кока-Кола“ защо не разсекретят собственика примерно, която е офшорна компания също? Затова според мен собственикът да излезе, да се разкрие, да си сложи картите на масата и да приключим с това.

Водещ: Добре, обаче ако поканим собственика на тази компания, която споменахте, сигурно той ще дойде, няма да е беден кипърец с лесно запомнящо се име.

Бойко Борисов: Мисля, че ме попитахте, аз си казах мнението. След като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е ако не собственикът, то достатъчно близък до собственика, да взема решения.

Водещ: Ама хората, които протестират долу, най-вероятно се съмняват, че и държавата стои зад този човек?

Бойко Борисов: По никакъв начин. По какъв начин стои? По какъв начин? В същото време не можем да отречем, че Банско е в десетката на световните ски курорти. И всички се радваме, когато световните купи по ски, по сноуборд, по какво ли не са на Банско. 15,7 е ръстът на туризма, зимния, тази година. Факт.

Водещ: Споменахте съседите, комшиите ги нарекохте от другата страна на булеварда. Какви са отношенията ви с президента Румен Радев?

Бойко Борисов: Моите са добри. И винаги съм се отнасял с изключително уважение. Но, когато някой му напише в речта, понеже горе-долу знам кой го пише, „кукловодите на Истанбулската конвенция“ – чакай, този кукловод за 47 държави, – това е много сериозен кукловод. Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, та в 47 държави да се приеме тази конвенция. Ей, страшен кукловод. Така че съветът ми е да не ги слуша много. Както аз моите „тенори, вокали“ и подобни, казах – не се занимавайте. Имаме важни държавни дела с президента Радев да свършим.

Водещ: А как ще коментирате темата, която той засегна, за това, че парламентарната република е атрофирала; за това, че Народното събрание се е превърнало в нотариат, който изпълнява вашата воля?

Бойко Борисов: Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля? Защото така е в Конституцията, така е казано, така е написано, така е прието преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой, е едноличен господар в България. Нали така? Той определя кой е премиер, министър и всичко останало.

Водещ: Да. За това – да.

Бойко Борисов: Така. Ами парламентарната република казва: „Партията победител на изборите има, заедно ако е в коалиция, парламентарно мнозинство, което парламентарно мнозинство подкрепя политиките на правителството.“ Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Ами не може. Примерно в Холандия, виждаш, Рюте с един глас управлява повече. Но Конституцията е такава. Кое е атрофирало? Защото парламентът действително този път стана по-рязък към всички. Ами и на мен не ми е приятно, когато неговите съпартийци от БСП такива обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват.

Водещ: Сякаш обаче се почувства обиден заради това, че е заобиколен за Ердоган. За това, че е разбрал от медиите, или поне той така каза, разбрал от медиите, че ще идва Ердоган на официално посещение в България. Заобиколихте ли го?

Бойко Борисов: Аз никога не го заобикалям. И винаги, когато пътува, и колкото, каквито министри, членове на делегация пожелае, толкова отиват. Винаги. Освен това в края на краищата изпълнителната власт имаме своите правила и в случая, когато с президента Туск, Юнкер, Таяни, сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на президента Макрон тук го бях договорил, отидохме във Варна, отидохме заедно, направихме го прекрасно. И той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна. Какво ни пречи? Там има един човек, който пише и е сивият кардинал. Защото, когато си говорим с президента Радев, аз от години общувам с него, той е един прекрасен човек и се разбирам прекрасно.

Водещ: Кой пише речите на президента тогава?

Бойко Борисов: Един медиен човек там, който го помня от ВВТ, още от телевизията на Пеевски го помня.

Водещ: Кажете кой е.

Бойко Борисов: Е, как, кой беше изпълнителен директор на ВВТ? Не помниш? Е, колко обичаш да не помниш. Иво Христов. Не помниш?

Водещ: Помня.

Бойко Борисов: Благодаря.

Водещ: Важно е обаче да го каже събеседникът, нали така?

Бойко Борисов: Но е важно и вие да знаете кой пише. Към президента Радев няма тема, по която не сме се разбрали. Ето, завчера по НСО – освобождава, назначава. Казах – само ми изпрати документа, веднага ще го съгласуваме. Днес външният министър Захариева каза – президентът предлага за Москва посланик. Казвам, щом предлага, съгласуваш веднага. Ние трябва да уважаваме мнението на президента, когато предлага. Разбира се, и те би трябвало да уважават, когато парламентът или премиерът… Така че зад гърба му нищо не правя. Винаги е добре дошъл.

Водещ: Каква ще е ролята на България по време на срещата на върха на европейските лидери във Варна заедно с Ердоган? Каква ще е ролята на България? Ние любезни домакини ли сме? Каква ще е нашата функция, когато се срещнат европейските лидери с Ердоган във Варна?

Бойко Борисов: Първо, за да се състои тази среща, трябва да има любезни домакини. И то такива домакини, че да ти дойдат на гости и едните, и другите. Всички искат да направят подобна среща, но не става. Трябва да си го работил години наред, трябва и тогава, когато се носят пасиви, пак да си подавал ръка. И сега, когато имаш нулев натиск на границата месеци, година наред и българите спят спокойно и забравиха много бързо и Харманли, и „Овча купел“, и всичко останало, нормално е сега да искаме да се нормализират отношенията. Защото в противен случай на Балканите, особено в България, с малцинството, което има с български мюсюлмани, да ги наречем, с изселниците, които преди там 1987-1988 година заминаха – „голямата екскурзия“, която беше – това са живи същества, живи хора. Те могат да бъдат мост на дружбата, могат да бъдат и генератори на най-тежки събития, които на Балканите ги имаше само преди 20 дена. Нека не си играем с тези работи. Приятелството, добросъседството е жизнено важно.

Водещ: Особено на Балканите. Още един въпрос, свързан с Балканите. Той е на зрител, на Роксан: „Искам да попитам господин Борисов защо, докато гръцкото правителство проявява претенции за Македония, нашето стои и бездейства?" Така ли е?

Бойко Борисов: В кое бездейства?

Водещ: Сигурно, че вземаме отношение към името на Македония например, какво трябва да е или не трябва да е. Ние имаме ли някакви претенции там?

Бойко Борисов: Знаете ли, историята ще каже дали съм имал успех или не. Ние не можем от днешните събития да си дадем сметка дали е правилно, дали не е правилно. Затова китайците казват: Ако нещо е важно, ако нещо е правилно, след 5 години ще го разберем дали е така, или след 50. Но това, което с малкия си опит съм разбрал, че ако на Балканите започнеш да дадеш акъл, съвет, или започнеш да обясняваш кое е правилно, то със сигурност мигновено предизвикваш експлозия. Започнем ли да даваме на колегата Ципрас или на Мицотакис примерно, като опозиционна партия в Гърция, или на ВМРО-ДПМНЕ и на Заев в Македония акъл как да постъпят, не само ще ги подразним, но и ще попречим. Ние можем само да им кажем следното – в Банско, след като един месец преговаряха, последната среща беше в Банско, и двете делегации преговарящи между България и Македония ми се обадиха, че не са се разбрали, не можело да свършат работа. Тогава аз ги върнах обратно. Обадих се на Заев и викам: Зоране, нека да бъдем храбри. Десетилетия това стои, нека да го направим. – И днес македонците отчитат, че подписването на споразумението с България имат 12% ръст на туристи, бизнес, инвестиции и всичко останало. Само мога да помоля, само мога най-приятелски да кажа на моите приятели в Скопие и Атина, ако намерят компромис за името, това ще бъде прекрасно за общия ни път към НАТО, Европейския съюз за целия район. Това мога само да ги помоля.

Водещ: Г-н Борисов, връщам ви в България сега, връщам ви в България. Много ваши министри говориха за усещане за корупция, та и зрителите питат – инструктирал ли е премиерът всичките си министри, че корупцията в България е усещане?

Бойко Борисов: Не само усещане. Ето завчера арестуваха кмета на Септември, колко народ се арестува? Безспорно има, безспорно навсякъде в света има и безспорно ролята на службите, на прокуратурата и правораздавателните системи е такава.

Водещ: Понякога си оставаме само с арестите и с шумните акции обаче. Колко са осъдените на високи етажи за корупция в България?

Бойко Борисов: Ами това, като се срещнете с другата независима институция, която връща на власт или съответно дава присъди, може и тази тема да се разгледа.

Водещ: Какво е вашето усещане за корупция обаче?

Бойко Борисов: Аз знам, че с няколко неща, които прави правителството, особено в електронното управление, особено в електронната администрация – септември сме си дали някъде краен срок, аз съм убеден, че рязко ще се усети в хората, защото тогава администрациите, министерствата, всичко, минавайки колкото повече на електронни носители, така, както сега си плащат данъците, както си плащат много неща, така да си подават документите, да се избегнат гишетата, да се избегнат тези чакания, връщания с дни и т.н.

Водещ: Обаче на ниските нива. На високите нива кой ще свърши работата – това е големият въпрос?

Бойко Борисов: На високите нива има ОЛАФ, има кой ли не.

Водещ: Десетки въпроси имаме, свързани с докторите, г-н Борисов. Хората очакват повече заплати. Между другото утре в сутрешния блок темата ще бъде: увеличение заплати на депутатите.

Бойко Борисов: Ами те са вързани, доколкото знам, с ръста на доходите. А ръстът на доходите, на средната работна заплата…

Водещ: Защо не си ги замразиха?

Бойко Борисов: Ами да ги замразят, щом е толкова важно. Вие вашите заплати защо да не ги замразите?

Водещ: Защо пък винаги трябва да е свързано с доходите?

Бойко Борисов: Аз пък, да ви кажа честно, като знам, че отговарям за 110 милиарда, и знам, че заплатата ми е по-малка от твоята, и на мен ми е обидно. Истински ми е обидно. Обаче ако тръгна да кажа, виждам твоя началник – защо не ми направите и моята заплата, да кажем, ми се смеят хората.

Водещ: /…/ За финансовата инспекция, излезе колко получавате. Много хора получават дори на държавна длъжност дори и повече от вас. Но хората питат защо депутатите си вдигат с 300 лева, а пенсиите и детските с по 5 лева?

Бойко Борисов: Да, те получават по 3 пъти, 4 пъти повече от мен. Но в тези администрации, за които говорите, те одитират компании за милиарди и просто, за да намерим специалист, да намерим хора, които отговаряме за това, и при еврофондовете заплатите са двойни, защото тези хора донасят милиарди за държавата. И за да запазим добрите специалисти, се налага да го правим. В противен случай той отива в частната компания, взема си голямата заплата там и ние после викаме: нямаме капацитет. Капацитетът, хората, които вършат работата и докарват милиардите във всичко, което правим в България, трябва да получават тези пари.

Водещ: И не само в частната фирма в България, някои отиват да работят робски труд във Великобритания или където и да е другаде по фермите, за да изкарат повече пари, защото казват: В България не можем.

Бойко Борисов: Е, колко повече ще изкарат? Като платят там квартирата, храната и скъпите такси и накрая ще си дойдат пак с толкова. Аз съм убеден, че всичко това, което се прави – този ръст на икономиката, неслучайно казах – средната заплата ние сме обещали да я направим до 1500 лева до края на мандата. Днес е 1163 лв. Ще минем 120 милиарда БВП. Ако запазим стабилността, четете статистиката доходите как са се вдигнали.

Водещ: Само че средната заплата е осреднена – може между 450 или 600 и 2000.

Бойко Борисов: Твоята да стане по-висока.

Водещ: Е, моята сега заплата, нека да не е акцент в това интервю.

Бойко Борисов: Ми да, понеже ме заяждаш непрекъснато. Дай да се заяждаме.

Водещ: Защото има много хора, които получават много повече.

Бойко Борисов: И аз искам да се вдигне. И пак да се върна тогава, я да върна защо платихме 1.3 милиарда за американски централи, що платихме миналата година 1.2 милиарда за руски централи, кои партии подписаха тези договори, понесоха ли отговорност за това?

Водещ: Много е важно, ами да.

Бойко Борисов: А? Ами ако имаме сега още 3,7 милиарда КТБ като падна. Ето ти 6.7 милиарда. Ако ги разпръснем върху доходите, знаеш ли колко ще е по-добре. Трябва ли да чупим държавата сега, понеже ме попитаха за партньорите всички останали, ако всички социолози казват, ако има избори днес, ще са същите или за ГЕРБ дори по-добри резултатите. И отново 2-3 милиарда загуба.

Водещ: Същата въртележка, на която станахме свидетели. Кажете ни почти една година след началото на третия ви мандат като министър-председател, ако успеете да изкарате пълен мандат, ще се случат ли проектите, които предвиждате – и за хъба, и за трансграничните коридори?

Бойко Борисов: Аз съм убеден, защото хъбът е по-лесен, защото Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, това, което и президентът Путин искаше, донесе и каза: Ето газовия хъб, ето това са възможностите на България, ето и картите, които са - донесени от председателя на Европейската комисия и са връчени публично. Така че аз се надявам след изборите в Русия с новия президент да намерим общ език по тези теми. Защото сега и те са в предизборна кампания. А искам да обясня на хората защо, като говорим за Западни Балкани, защо и коридори, да си го представят. Защото много пъти и съм убеден, че доста хора не могат да си го представят.

Водещ: Имаме минута, за да обясним.

Бойко Борисов: Не, ще имаме повече, защото това е важно. Ето я България, да си я представят, е начертана, ето я – това е България. Ето ви тук Солун – това го започвам оттук, защото е важно за хората във Видин, когато говорим за Коридор № 4. Ето го, тръгва от Солун, идва в София…

Водещ: И заминава към Видин.

Бойко Борисов: Ето го Видин, ето я правата – това са магистрали и жп линии. И оттук Будапеща, Братислава. Ето го Коридора № 4. Ето го Коридора № 10, за да си го представят – Загреб - Белград - София - Бургас - Варна - Истанбул - Солун. И кой ни остана - 8. Изключително важен, защото имаш, ето я Тирана - Скопие - София. Кеф ти Солун, кеф ти нагоре, ето ти Бургас, ето ви Варна, ето ви Истанбул – те са готови, те вече работят. Е, тогава Балканите ще бъдат това, което искаме всички – жп линии и магистрали. Плюс това, което и Комисията каза, и е много радостна новина – ние паралелно с това като копаем, ще сложим и оптичните кабели, защото за дигитализацията, за цифровия пазар имаме 30-40 милиарда евро в следващия период. Сиреч, Балканите сме приоритет. И за тези пари, и аз съм убеден, че и с колегите, които проявяват мъдрост от всичките Балкани, на 1 март с Жан-Клод Юнкер, значи на 26…

Водещ: Март или февруари?

Бойко Борисов: На 26 март е с Ердоган във Варна, а на 1 март е с Юнкер и Западните Балкани в София извънредна среща. Утре транспортните министри на България, Албания.

Водещ: Времето. /…/ среща с Юнкер на 1 март. Ще ни отрежат от ефира, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Няма кой да ни отреже. Сега в края на краищата говорим за милиардни проекти, които имаме финансиране вече от Световна банка, от Европейска банка за възстановяване и развитие на 28 февруари в Лондон.

Водещ: Българинът се пита ще живее ли по-добре?

Бойко Борисов: Ми естествено, че ще живее по-добре, защото ще може да пътува, ще може да има бизнес, ще има инвестиции. И вече за моя радост дойде времето, когато моите приятели от Видин казваха: Искаме магистрала. До преди една година беше: Асфалт не се яде. Сега казаха: Дайте магистрали. Ще дойдат на моя акъл, но…

Водещ: Папката ще си я вземете, нали?

Бойко Борисов: Естествено. И ще им отговоря.

Водещ: По традиция. Това са въпросите на хората. 14-и между другото февруари е знакова дата. Кой празник празнувате днес – на любовта или на виното?

Бойко Борисов: Аз много обичам Мадрид и Париж и в 21.45 часа ще ги посетя, като гледам „Пари Сен Жармен“ и „Реал Мадрид“. Така че отсега вече съм на тръни. Кой какво иска да си празнува. На едните честитим Трифон Зарезан, на другите Свети Валентин. Днес е хубав ден, нека да се обичаме, нека да сме хора, нека да си запазим възможността България да расте през следващите няколко години.

Водещ: Дано да е така. Честит празник на всички.

Бойко Борисов: И на колегите от БСП да не ги изпуснем – Народният съд не е хубаво за тези, на които са им избити роднините, като на мен.

Водещ: Така е за съжаление. Тема, която изисква още много време. Благодаря ви за това интервю.

Бойко Борисов: Ще ги подмина с мълчание с техните думи, но не е хубаво да говориш за хилядите българи, убити. Не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите. И това не е хубаво.

Водещ: Много неразчистени сметки. Но за съжаление историята не е го направила. Благодаря ви, г-н Борисов.

Бойко Борисов: И това е лошо. Но да кажеш, че Народният съд е било направено нещо, ами дай да направим сега Народен съд, да видят /…/…

Водещ: Благодаря ви.

...

Видео запис на интервюто може да гледате на сайта на бТВ.