Филипинският президент Родриго Дутерте предложи награда от близо 500 долара за главата на всеки убит от правителствените сили бунтовник комунист. Целта е да се спестят разходи за военни действия срещу бунтовниците. Това съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

"Днес убийте един член на ННА и аз ще ви платя 25 000 песо", каза Дутерте в реч във военновъздушната база в Себу, Централни Филипини, имайки предвид партизаните от групировката "Нова народна армия". "Изчислявах, че ако това се проточи още четири години, разходите ще са много големи, защото става дума за война. А ако просто плащам по 25 000 песо на глава, мога да спестя 47 процента (от военните разходи)", каза той, предизвиквайки смях сред слушателите си. 

Не беше уточнено как президентът е стигнал до тези числа, нито дали наистина властите ще плащат за убити бунтовници и как. В подкрепа на предложението си президентът насърчи правителствените сили да убиват бунтовници.

"Ако наистина полагате всички тези усилия да пълзите из горите, със сигурност ще можете да застреляте поне един от тях. Щом можете да застреляте птица, какво остава за някой от ННА, чиято глава е толкова по-голяма?", заяви Дутерте, отново предизвиквайки смях.

Изказването на филипинския президент насърчава правителствените сили да извършват военни престъпления, вместо да се създава култура на отговорно поведение в съответствие с международното право, заяви "Хюман райтс уоч".

"Изявлението на Дутерте внушава, че е съвсем нормално правителствените сили за сигурност да могат да правят каквото си искат, за да разгромят враговете си, включително да извършват групови екзекуции и сексуално насилие", каза Карлос Кондо от базираната в САЩ правозащитна организация.

Филипинският президент промени риториката си по отношение на партизаните комунисти, след като през миналата година се провалиха мирни преговори, водени с посредничеството на Норвегия. Това стана, след като Дутерте изрази протест, че нападенията на бунтовниците срещу правителствените сили продължават. Когато неотдавна бунтовнически командир предупреди, че е възможно партизаните да убиват по един войник на ден, Дутерте контрира, че ще бъдат убивани по петима бунтовници на ден и предложи да бъдат обучени представители на местните племена и да им се дават награди, за да убиват бунтовниците.

Последното изказване на филипинския президент, което правителството разпространи снощи до медиите, беше направено, след като преди дни правозащитни организации осъдиха друго негово изявление, че военнослужещите трябва да стрелят по партизанките в гениталиите, за да ги направят "безполезни".