Любослав Пенев, основният опонент на Борислав Михайлов за президентския пост на БФС, се оттегли от изборната битка на конгреса в столичния хотел "Маринела".

"Исках да говоря за футбол, но това отпада, поне днес, каза Пенев от трибуната на форума. - Сред вас има делегати, които не са истински футболни хора. Изборът няма да е честен и справедлив. Не бяха допуснати хора от моя щаб и този на Ивайло Дражев до комисиите. Това е фарс. Любо Пенев и екипът му не участват в уредени мачове. Нека по-добрият победи."

На излизане от залата Пенев заяви пред журналистите, че не се отказва. Не поясни какво има предвид. Тогава не стана ясно дали е оттеглил кандидатурата си. Оказа се, че не си е направил отвод, тъй като получи вотове.

Не е изключено той да обжалва легитимността на конгреса в съда. Опозиционерът на сегашната футболна власт допълни, че в щаба му получили много сигнали за нередности.

"Тези избори ги печелим на 100 процента", увери Николай Илиев, дясната ръка на Пенев в надпреварата.

Още в началото конгресът започна скандално - Любослав Пенев и Ивайло Дражев, другият кандидат за поста на Болислав Михайлов, не бяха допуснати до залата.

Нямаше ясно обяснение каква е причината. На опозиционерите било казано да дойдат в 12:30 ч - когато явно се очертаваше да стартира изборът за нов президент. Това стана в 12:40, след като първите точки в дневния ред бяха изчерпани. Форумът явно се движеше по графика на организаторите.

Актьорът Стефан Рядков от "Господари на ефира" в ролята на Борислав Михайлов разговаря с изпълнителния директор на "Лудогорец" Ангел Петричев.

Според адвокат Радостин Василев - човек от щаба на Пенев, с недопускането от началото се целяло в комисиите на форума да не попаднат представители на Любо, а само "удобни хора".

Василев добави, че с Любослав Пенев обсъждат оттеглянето му. Самият Пенев заяви, че се чувства спокоен. И оптимистично настроен, стига вотът да е демократичен, както се изрази той.

"Циркът започва", все пак възкликна бившият №9 на "Валенсия", "Атлетико" (Мадрид) и т.н.

Далеч по-остро реагира Ивайло Дражев, който нападна словесно Борислав Михайлов и компания. Той призова ГДБОП и прокуратурата да влязат в залата. След това в словото си от трибуната бургазлията нарече сбирката "зле режисиран фарс" и "дирижиран конгрес". Обвини ръководството на БФС в упражняване на натиск към делегатите чрез областните и зонални шефове на централата.

Според Дражев хора от Изпълкома на БФС били в конфликт на интереси. Той даде пример за разрухата в играта в Бургас, който дава не малка част от брутния вътрешен продукт на страната, но в момента футбол там напрактика нямало.

 Борислав Михайлов и водещият на конгреса Атанас Фурнаджиев, който е вицепрезидент на съюза.

Борислав Михайлов говори последен в качеството си на кандидат за нов мандат. Той изтъкна най-вече постижения на БФС, свързани с детско-юношеския футбол - нови бази, финансиране, нови първенства, формати и т.н.

"Видяхте за какво става въпрос - едно продължение на долнопробната клеветническа кампания, с която е заливан футболният съюз вече от няколко месеца. Реших да не отговарям на лъжите и клеветите, които се изговориха", заяви Михайлов.

И се пристъпи към гласуване - не с една бюлетина, каквито предложения имаше, а с три. Един от водещите на конгреса - Борислав Попов, изпълнителният директор на БФС, предизвика много усмивки в залата и бурен смях сред журналистите (те следят дебатите на телевизор в друга зала) с призив към делегатите покрай упражняването на вота да се "възползват от обяда".

Доста символична реплика на фона на събитията и цялостната атмосфера в залата.

По време на почивката стана ясно, че Наско Сираков няма да влезе в новия изпълком. Той беше част от ръководното тяло на родния футбол от 2005 г., когато "Четвъртите в света" бутнаха от власт Иван Славков.

"Поканиха ме, но отказах, решението си е лично мое. Няма с какво повече да бъда полезен. По време на миналия изпълком съм отправил сигурно сто предложения, които не бяха приети. Остъпвам на млади хора. Нека "Левски" да има човек в изпълкома. По-силен човек от Наско Сираков, който да защитава интересите на клуба. Нищо не е станало, не съм уморен от футбола, просто така реших", рече Сираков.

А конгресът тръгна с речи на гости от ФИФА и УЕФА, както и на спортния министър Красен Кралев. Тежката артилерия с похвални слова за Михайлов продължиха собственикът на "Левски" Спас Русев и изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев.

Шефът на германския футболен съюз Райнхарт Гриндел, заемащ ръководни постове във ФИФА и УЕФА, припомни САЩ '94, посочи Лечков и Боби като виновник за елиминирането на Германия и подари на Михайлов екип на Германия с неговото име.

Целият периметър край хотел "Маринела" е отцепен и се охранява от полиция. Около 10 часа се появи малка агитка с фенове на ЦСКА - за да подкрепи Любослав Пенев. Феновете носят и големи транспаранти, но не ги допускат близо до залата.

Присъстват регистрирани делегати от 506 клуба (при 546 с право на глас). Борислав Михайлов е издигнат от 47 клуба, 44 от които са редовни, Любослав Пенев от два, а Дражев от един.

Ден-два преди конгреса представители на медии като bTV, BiT, "Тема Спорт" и т.н. обявиха, че са им отказани акредитации.