Индийски милиардер беше обявен за международно издирване. Магнатът бижутер беше обвинен, че с измама е източил от Националната банка на Пенджаб близо 1,8 млрд. долара, съобщава "Гардиън".

Нирав Моди, който е трето поколение в бижутерския бизнес и сред чиито клиенти са Кейт Уинслет и Приянка Чопра, е обвинен, че е взел големи необезпечени банкови заеми в период от седем години.

Взетите суми се равняват на една трета от пазарната стойност на Националната банка на Пенджаб, която е собственост на държавата. Някои от заемите са били използвани, за да се погасяват заеми и кредити от други места. Това засилва опасенията, че размерът на липсите може да е много по-голям и да причини сътресения в банковия сектор в Индия.

Моди, който е един от най-заможните хора в Индия и чието богатство се оценява на около 1,73 млрд. долара, вероятно е напуснал страната на 1 януари. Жена му, брат му и чичо му, всички те участници в семейния бизнес, също са отлетели от Индия по това време. 

Според  New Delhi Television Моди и жена му са в семеен луксозен апартамент близо до Сентрал парк в Ню Йорк.

Скандалът стана и политически в четвъртък, когато се появиха снимки, на които Моди заедно с други хора е в компанията на премиера Нарендра Моди (двамата нямат роднинска връзка - б.р.) като част от делегация на Индия на Световния икономически форум в Давос.

Само дни след като са направени снимките Централното бюро за разследване на Индия регистрира първото криминално дело срещу бижутера за измама на стойност 43 млн. долара. Тази седмица оценката на щетите от измамите стигна до 1,7 млрд. долара.

Според обяснението на шефа на кабинета на премиера Рави Шанкар Прасад Нирад Моди не е бил част от делегацията на индийския министър-председател в Швейцария:

"Той е отишъл в Давос сам. И се е присъединил към фотография на индийски бизнесмени. Това по никакъв начин не показва никакви връзки".

Индийските служби вече са извършили обиски в 17 имота на милиардера, в това число и луксозни магазини в Мумбай и Делхи. Данъчните власти съобщиха, че са конфискували собственост, която е на стойност половината от откраднатите суми.

Първите заеми са били изтеглени през 2011 г. и това е продължило до миналия месец, когато компаниите на Моди отново са поискали свежи фондове. Схемата се разкрива, защото служителят, който е отпускал негарантираните заеми на Моди, се е пенсионирал.

Индийската банкова система се бори с лошите заеми, които според оценки, стигат до 150 млрд. долара. Несигурността заплашва способността на банките да дават свежи пари за растежа, необходим да осигури работа за около 1 млн. индийци, които всеки месец се присъединяват към работната сила. Наскоро правителството съобщи, че ще инжектира 32 млрд. долара в сектора, за да помогне на банките да оправят баланса си, но анализаторите се съмняват дали парите са достатъчни, без да има цялостно реформиране на банковата система.

В момента индийските власти подготвят искане до Великобритания да екстрадира друг милиардер, собственика на "Форс Индия" Виджай Малия, който е обвинен в източване на държавни банки в размер на 1,4 млрд. щатски долара.