Дрязгата между премиер и президент се привижда на коментаторки като противоборство между "мъжкари, генерали, мъже с его, изпъкващи на фона...".  Тоест, алфа мъжкари, разпръскващи феромони, сякаш българската политика е пийп шоу. 

На пръв поглед би могло да наподоби нещо такова. Уверени, успешни, силни, смели, високи и привлекателни. Така описват алфа мъжкарите в женските списания, където работят с джендър стереотипи. (Спокойно, няма да намесваме Истанбулската конвенция, но и Politico описа външната политика на американския президент Доналд Тръмп като политиката на алфа мъжкаря.) 

Тези атаки с остри реплики и реторични въпроси между Бойко Борисов и Румен Радев, не очи в очи, пряко, а прехвърчащи като пощенски гълъби в публичното пространство, още не са война. Позициониране чрез противопоставяне. 

В действителността предстои човек на Радев да оглави НСО - съветникът по военна сигурност на президента ген. Данчо Дяков, и човек на Радев да бъде изпратен за посланик в Москва - Атанас Кръстин, секретар по външната политика на държавния глава. 

Въпросите на Радев са по онази схема, при която някой журналист пита някой политик в ефир: "Вие корумпиран ли сте?". Не, отговаря  политикът. "Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски", пита Радев. "Ако президентът има каквито и да били данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, да сезира прокуратурата. Аз твърдя, че такива няма", отговаря Борисов.

Разбира се, разликата е, че тук пита президентът. Изглежда, Радев е разбрал, че може да натрупа политически актив от подобно противопоставяне. Нещо, което лидерката на БСП Корнелия Нинова не успява да стори. В речта си за една година на поста той говори и за узурпираната свобода на словото в България, "която е под въпрос в третото десетилетие на демократични промени". Ако върви така, президентът ще е с ореола на по-голям опозиционер от опозицията в парламента, макар Нинова да беше казала преди две години, че е единственият човек, опълчил се срещу Пеевски.

Лично е. Нещо такова коментира в последната "Панорама" проф. Михаил Константинов относно скандала Борисов-Радев. Да не би професорът да иска да каже, че Борисов с огромния си политически опит трудно понася новакът в политиката Радев да има рейтинг, не просто съизмерим, а и по-голям от неговия. При това не-избран от него за поста, не-назначен от него, висок и със спортна фигура, говорещ чужди езици. Затова ли Димитър Николов все така си кметува в Бургас. (Дали да не сложа едно смайли?) 

Да си решават проблемите като големи момчета, като генерали, им каза Пеевски, за когото още никой не е казал дали е алфа или бета мъжкар. Но и той ги съветва да следват джендър стереотипите. А как си решават проблемите генералите - някой знае ли...

Сега сериозно. Догодина изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто указ за назначение предшественикът на Радев - Росен Плевнелиев, подписа скорострелно и без мотиви. А можеше да не подпише. През 2019 г. на президента Радев ще му се наложи да подпише указа за нов главен прокурор.

Кой ли ще го избере. #КОЙ ще го избере. Пак Той ли ще го избере. (Нали помните "Шефе, ти си го избра"!)

Тук вече с въпроси не става.