Няма процесуални пречки и делото за едно от най-дълго загърнатите в мистерия убийства - това на Георги Игнатов в Борисовата градина, ще тръгне на 12 април.

Днес Йоан Матев бе доведен от ареста, където неотлъчно пребивава от задържането му през февруари, м.г., повече от година и половина след престъплението.

Състав на СГС прецени, че няма процесуални пречки процесът да тръгне.

Съдът не уважи претенциите на защитата на младежа, която имаше две основни искания - първо, да не се дава ход на делото, защото важни веществени доказателстгва не са предявени на тримата адвокати, и второ - да се гледа при закрити врата.

На излизане адвокатите му казаха пред медиите, че всъщност са "за" открития процес, но закриването било общоприет стандарт, когато има приложени като веществени доказателствени средства данни от СРС (най-вероятно става въпрос за установените клетки на мобилни оператори, които са засекли телефона на Матев на мястото в Борисовата градина, на 2 юни 2015 г., б.р.). 

Съдия Руси Алексиев напротив - каза, че е от полза и на подсъдимия, ако процесът е публичен.

Съдът позволи родителите да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци, като допусна поисканото от тях обезщетение от по 200 000 лв. на човек, т.е. общо 400 000 лв. За заседанието на 12 април те ще бъдат призовани за свидетели заедно с приятелката на Георги и др.

Адвокатът на родителите Станислава Каракушева коментира пред медиите, че е важно един такъв процес да се гледа публично. По думите й има достатъчно доказателства по делото, които биха довели до извод за постановяването на една осъдителна присъда.

Максималният срок затвор, който застрашава Матев, е 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието е бил непълнолетен.

Интересна подробност е, че въпреки чистото му съдебно минало, постоянен адрес, младостта и т.н., няколко съдебни състава вече оставяха Йоан Матев с най-тежката мярка - задържане под стража, единствено на база, че той е вероятният извършител на убийството.

Днес адвокатите му поискаха той да бъде преместен от ареста в затвора, както следва да бъде по закон. Пред медиите адвокат Иван Томов, обясни, че Матев е във влошено здравословно състояние и в затвора ще има по-добро медицинско обслужване.