От 1 март пешеходната част на бул. "Витоша" в София се разширява - забранен за коли ще е и участъкът между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски". Това е частта от улицата, на която се намира Съдебната палата.

Това стана ясно от думите на столичната кметица Йорданка Фандъкова пред бТВ тази сутрин. Според нея решението "не се взе лесно" и по него "няма консенсус".

"Витошка" сега е пешеходна между ул. "Алабин" и бул. "Патриарх Евтиймий".

Според Фандъкова затварянето на идеалния център на София за автомобили би било мярка срещу връсния въздух, но навсякъде в Европа, където са въведени подобни ограничения, става постепенно с въвеждане на пешеходни зони. А успоредно с това трябва да се подобряват и условията в градския транспорт.

Тази година София ще се сдобие и с първите си електобуси - като мярка срещу мръсния въздух. Обществената поръчка за покупката им вече е приключила, отчете кметицата.

"Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ", заяви още Фандъкова.

Повод за тази й реакция са думи на премиера Бойко Борисов отпреди няколко дни, когато той призова за поскъпване на паркирането в центъра на София. Кметицата обаче не е съгласна - въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с повишено замърсяване на въздуха се е оказало много трудно осъществимо, затова столичните власти са се отказали от тази идея. 

Фандъкова обяви и предстоящите ремонти в центъра на София - реконструкция на ул. "Граф Игнатиев". По думите на кметицата се очаква скоро да бъде избран изпълнителят на проекта, а ремонтът да започне напролет, най-късно през юни.

"Тази година залагаме още повече средства специално и насочено за ремонти на тротоари във всички квартали във всички райони на София", заяви кметът и обясни, че в доклада си за разпределение на пари от приватизация ще поиска 10 млн. лева за тази цел.

Нещото, което София приватизира, е дела си в "Общинска банка". От продажбата на акциите на офшорката, зад която стои петролният търговец Георги Самуилов - собственик на "Инса ойл", в столичния бюджет би трябвало да са постъпили около 46 млн. лв.