Почти половината от парите за закупуването на българския бизнес на ЧЕЗ са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви в интервю за БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини". Вестникът, който е част от бизнес империята на милиардера премиер на Чехия Андрей Бабиш, публикува днес подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком".

Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  - почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми. 

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс": 

Една от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити. 

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, посочи Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията: 

Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заемът - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е за съжаление много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България са закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите. /.../ Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България. 

Във връзка с това Владимиров отбеляза, че пасивността на българското правителство е съмнителна предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

В интервю по Нова телевизия собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап. Премиерът Борисов вече обяви, че сделката ще бъде проверена от ДАНС, както и от регулаторите, които трябва да се произнесат по закон - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор, както и Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Практиката в такъв тип сделки е акциите на закупеното дружество да бъдат заложени пред финансиращата банка, т.е. това е напълно позната във финансовите среди практика." Така отговори на въпроса защо финансиращата банка се е съгласила да им отпусне пари за купуването на активите на ЧЕЗ България собственичката на "Инерком" България Гинка Върбакова в интервю по Нова телевизия.

Върбакова няколко пъти отказа да назове коя е банката по време на интервюто. "Не можем да кажем нищо за банката, защото имаме много строги клаузи за конфиденциалност в договора. Не можем да кажем и цената“, заяви Милена Стоева, член на борда на директорите на "Инерком"-България. Самата Върбакова каза, че става въпрос за международна банка с висок кредитен рейтинг. Тя подчерта, че името на финансиращата банка ще стане известно, когато КЗК и КЕВР одобрят сделката и парите бъдат платени.