Грузинецът Паата Гамгоинешвили изскача от сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, съобщи чешкото издание "Лидове новини", което е част от бизнес империята на премиера на Чехия Андрей Бабиш. Според изданието именно негови офшорки осигуряват над половината от финансирането на сделката, която е за 320 млн. евро по непотвърдена официално информация.

Гамгоинешвили фигурира като член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци", в чийто борд на директорите влизат Йосиф Блаошвили, Рихард Бауер, Борис Милер, Арие Мегре и Паата Гамгонеишвили. Имената на Блаошвили, Мегре и Гамгонеишвили се свързват и с мол Paradise на бул. "Черни връх" в София, където финишира една от линиите на метрото.

Кой е Паата Гамгоинешвили

Роден е на 28 август 1955 г. в грузинския град Кутаиси. През 1986 г. завършва Московския институт за инженери по  геодезия и кадастър, като от 1986 до 1990 г. е работил като ръководител на лаборатория по компютърна техника и технологии в същия институт.

Започва бизнеса си през 1988 г., създавайки кооператив за продажба на хардуер и софтуер. През 1991 г. той регистрира акционерно дружество за внос на видео-, аудио- и домакински уреди "Гепард". Към днешна дата компанията е сменила профила си на дейност и предоставя услуги по експлоатация и техническа поддръжка на сгради и съоръжения, сред които: търговски комплекс и сладови бази с известни наематели като DHL Worldwide Express и Cable & Wireless, търговски център "Златен Вавилон", сградата на банката "Славянски кредит" на площад "Вернадски" и сградата на Руския фонд за федерална собственост.

През 1994 г. той създава търговска банка "Славянски кредит" и е председател на управителния й съвет. През 1998 г. за целите на строителството и по-нататъшното функциониране на търговски центрове е създадена компанията WAKELIN PROMOTIONS LIMITED, която в момента притежава два многофункционални търговски центъра, единият от които - "Златен Вавилон", е получил награда за най-добрия търговски център през 2003 г.

Според официалната информация Гамгоинешвили участва активно в изпълнението на много строителни проекти в Москва като големи търговски центрове на Кутузовски проспект, вилно селище "Флоренция" и др. Грузинецът е носител на съветски орден ("За личное мужество"), учреден "за награждаване на гражданите на СССР за мъжество и храброст, проявени при спасяване на хора, охрана на обществения ред и социалистическата собственост, в борбата с престъпността, стихийните бедствия и при други извънредни обстоятелства".