САЩ са готови отново да нанесат удари, ако техни военни станат обект на непредизвикана атака в Сирия и без значение кой я е извършил - било руснаци, било сирийци или някой друг.

Това заяви днес в телефонен брифинг за журналисти полк. Райън Дилън - говорител на щаба на операция "Нопоколебима решителност", която оглавяваната от САЩ международна западна коалиция в Сирия провежда срещу "Ислямска държава".

Той имаше предвид атаката на 7 февруари край град Дейр аз Зур. Тогава сирийски племенни проправителствени сили атакуваха щаб, където се намираха американски съветници и бойци от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС).

Американците нанесоха ответен удар и се предполага, че при него за били убити наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. По различни данни броят на загиналите руснаци е от няколко десетки, през 200, до 600.

Полк. Дилън обаче заяви, че американското командване все още няма данни дали сред убитите има руски наемници и дали изобщо такива хора са били сред нападателите. Но каза, че преди ответния удар военните от САЩ са предупредили за предстоящото му нанасяне колегите си от Русия. И изтъкна, че военните от двете страни поддържат постоянно връзка помежду си в арабската република.

По-късно днес Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че най-малко 25 цивилни, сред които 7 деца, са убити при въздушни удари в Източна Сирия на оглавяваната от САЩ коалиция, предаде АФП. Инцидентът станал в село Аш Шаафа и неговите околности в пустинята - последната територия, контролирана от джихадистите в провинция Дейр аз Зур. От коалицията засега не са коментирали това съобщение.