Чешката медия "Лидове новини" днес излезе с нова публикация за сделката между ЧЕЗ- България и фирмата "Инерком-България" на Гинка Върбакова, в която се твърди, че финансирането на продажбата ще стане с помощта на две български банки. Медията се позовава на собствени източници и преди ден излезе с публикация, според която финансирането на сделката ще стане с три източника - собствени средства на фирмата-купувач, банкови гаранции и кредити от офшорни компании. Днес в новата публикация пише:

"Лидове новини" откри каква информация е представила "Инерком" пред ръководството на ЧЕЗ. Част от средствата - 260 млн. евро, или 6,5 млрд. крони, според  документи до борда на ЧЕЗ, са обещани от две частни банки - "Уникредит Булбанк" (180 млн. евро) и Първа инвестиционна банка (80 млн. евро). 

[[nid:64778]]

Представители на "Инерком" в материалите за ЧЕЗ са споменари и Българската банка за развитие, която се очаква да се погрижи за рефинансиране на вече съществуващ заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, предоставен на ЧЕЗ"

Чешката медия припомня и публикацията си от предния ден, според която част от финансирането на сделката щяло да бъде осигурено от офшорни компании. 

Клуб Z потърси за коментар споменатите български банки. Ето реакцията от "Уникредит Булбанк":

Гаранцията за участие в сделката беше от Уникредит Булбанк, затова очакванията са банката частично да финансира и покупката. На запитване от Клуб Z от банката заявиха, че не коментират, тъй като отношенията с клиентите са защитени от банкова тайна.

В неделя в специално изявление от държавната Българска банка за развитие категорично отрекоха да имат нещо общо със сделката за продажбата на ЧЕЗ-България. В съобщението пише:

Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

"Лидове новини" също припомнят позицията на държавния трезор, който и пред тях е дал същия отговор. В чешката медия обаче цитират думи на говорителя на ЧЕЗ

Ладислав Криз, според когото мениджмънтът на ЧЕЗ разполага с писмо от ББР, в което банката декларира интерес на "Инерком" за рефинансиране на заема от ЕБВР (заемът е на ЧЕЗ, а не на фирмата купувач, става ясно от публикацията - б.р.)

"Във фазата преди подписване на сделката не е възможно да се получи сериозно банково становище за обвързаност при финансирането. Банките имат нужда от подписан договор - това се сручи в петък", казва още Криз пред чешката медия.

В интервю за "24 часа", публикувано в днешния брой, собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отрича ПИБ да има общо със сделката по какъвто и да било начин. Ето тази част от интервюто й пред вестника: 

- Финансиране от ПИБ?

- Няма финансиране от ПИБ, казах - международна банка.

- Финансиране на гаранцията от “УниКредит”?

- Конфиденциална информация, нямам право да коментирам.