Убийството на словашкия журналист Ян Куцияк е в следствие на системни вербални атаки срещу журналистите в страната, заяви Асоциацията на европейските журналисти в позиция по темата.

Телата на 27-годишния разследващ репортер и годеницата му бяха намерени в неделя в дома им, застреляни според полицията от професионални убийци. По всяка вероятност - заради работата на Куцияк.

От АЕЖ настояват словашката полиция да разследва убийствата и да открие истинския извършител. Те припомнят и за други двама журналисти в страната, които са в неизвестност - Пало Рупал, изчезнал през 2008 г., и Мирослав Пейко, който е в неизвестност от 2015 г.

 

Ето и пълната позиция на АЕЖ:

Словашката секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно разтревожена от хладнокръвното убийство на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова. Отвратителното престъпление е извършено, докато Куцяк работи не само по разкриването на престъпления на хора от криминалния свят, но и на такива, свързани с политическия елит в страната.

Настояваме словашките полицейски власти да разследват убийствата и да изправят извършителите пред съд.

Според нас това убийство е атака срещу базисните принципи на правовата демократична държава, на свободата на словото и медиите, едно от конституционните права на гражданите на Словакия. Очевидно е, че то е директно последствие от системните и продължителни агресивни вербални атаки срещу журналисти от страна на водещи представители на властта. Същевременно искаме да попитаме как точно Словакия защитава тези, които рискуват себе си, разкривайки дейности, вредящи на обществото?

Длъжни сме да напомним и за още двама словашки журналисти, които са в неизвестност – Пало Рупал, който изчезна през 2008 г., и икономическия журналист Мирослав Пейко, в неизвестност от 2015 г.

И двамата активно се занимаваха с разследваща журналистика. Настояваме разследващите органи да информират обществеността за развитието по разследването на двойното убийство, както и на издирването на двамата изчезнали журналисти.