КЕВР ще се произнесе за сделката за закупуване на българския бизнес на ЧЕЗ от "Инерком България", след като бъде финализирана продажбата. Това съобщи днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. Комисията не може да се намесва в процедурата, тъй като няма такива правомощия, стана ясно от изявлението му.

Преди дни стана ясно, че чешката държавна компания ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България - район с близо 3 милиона потребители, продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България" EАД. Компанията със собственик Гинка Върбакова е регистрирана с капитал от 50 000 лв. Управлява шест соларни парка в Южна България с общ капацитет 23 MW и разработва проект за 80 MW соларен парк. По думите на Върбакова, международна банка ще отпусне кредит за покупката, като срещу него ще бъдат заложени акциите на дружеството. Непотвърдената официално цена е за над 3320 милиона евро.

Премиерът Борисов съобщи, че ДАНС и НАП ще проверят купувача. Шефът на КЕВР каза днес, че заемите за сделката няма да се отразят на цената на тока.

Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари цената на тока, това си е ангажимент на самото дружество. 

Иванов е обяснил и на президента Румен Радев, по чиято покана вчера беше на "Дондуков"2, че КЕВР няма как да извърши проверки, преди да бъде финализирана сделката.

"Казах на г-н президента, който наистина беше любезен да ме покани, че правомощията ни са именно тези, които ги отбелязах и които към момента не са активни, не можем да се намесим в процедурата, но ще извършим стриктно проверка на ЧЕЗ, каквато имаме и планирана за тази година, за да се гарантират интересите на българските граждани, качеството на услугата и сигурността на доставките".

Иван Иванов подчерта, че след приключване на сделката, дружеството попада в същия режим, в който са останалите енергийни дружества, за които комисията "стриктно и безкомпромисно осъществява своя мониторинг". Така че дружеството ще бъде в абсолютно същия режим от първия ден, в който новият собственик встъпи в длъжност, отбеляза шефът на КЕВР.

В отговор на журналистически въпрос Иванов заяви, че в момента няма необходимост от прелицензиране, това се прави, когато се продава обособена част от дружеството. Като пример той посочи сделката, при която Е.ОН продаде своя бизнес в България на чешката компания "Енерго про" през 2012 г. Собственикът се смени, но лицензът се запазва и се осъществява от дружеството, както и в случая с ТЕЦ "Варна", каза Иван Иванов.

Сделката за ТЕЦ "Варна" беше финализирана в началото на януари. ЧЕЗ я продаде на българската фирма "Сигда".

Той припомни, че съгласно законовите разпоредби, когато има отклонение от параметрите на издадената лицензия, следват наказателни разпоредби и съответни финансови санкции.

Наред с това шефът на КЕВР съобщи, че на 1 юли изтича тригодишният регулаторен период за трите електроразпределителни дружества у нас, в т.ч. и ЧЕЗ. До 31 март дружеството - независимо кой е собственикът му, трябва да си подаде документите - заявление за цени и бизнес план за следващия регулаторен период.

Както привлеченият капитал, така и изплащането на лихвите не са ценообразуващ елемент и не се вземат предвид при определяне на цените на електроенергията на ЧЕЗ, както и на останалите електроразпределителни дружества. Ще бъде направена оценка на разходите на трите, вкл. и инвестиционни, и ако се наложи, ще бъдат коригирани разходите за следващия регулаторен период. М. г. констатирахме, че инвестиционните разходи са изпълнени само до 60-70% и бяха коригирани, отбеляза Иван Иванов.

Потреблението на ток в страна се е повишило с около 15 на сто от началото на застудяването и в момента е около 6800 мегавата. Няма активиран студен резерв, но повечето базови централи работят с пълната си мощност. Няма и аварии по мрежата с високо напрежение, посочват от Електроенергийния системен оператор.