Заблуда е, че сделката с ЧЕЗ е "банална", явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, правителството дължи отговори. Това каза днес държавният глава Румен Радев, който още вчера направи съобщение, с което изразява загриженост за липсата на информация за придобиването на енергоразпределителното дружество, което държи около 1/3 от територията на страната от никому известната "Инерком".

[[nid:64778]]

В понеделник Радев се срещна с председателя на КЕВР Иван Иванов, но информация за разговорите не бе обявена. Днес Иванов обяви, че държавният регулатор не може да направи нищо в хода на сделката. Държавният глава коментира след участие в тазгодишното издание на конференцията на началника на отбраната, където държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили се запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и с дисциплината в Българската армия.

"По закон ЧЕЗ е част от националната европейска инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че, виждате ли, това е една банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават. Затова мисля, че светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая. Напротив, генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции, се крият. Това са много въпроси. Също така има ли политическа гаранция тази фирма. Правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток. А това са всички български граждани. Всички чакаме отговори", заяви държавният глава.

Радев посочи, че това, което зависи от него, го прави - среща се с отговорни институции, които имат отношение по въпроса, "макар че по закон те имат отношение постфактум". Днес му предстои разговор и с ръководството на Комисията за финансов надзор. Той уточни, че освен с КЕВР е провел срещи и с отговорните лица в ДАНС.

По този повод заяви, че "ДАНС работи по въпроса. Трябва им време."

"Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини", попита отново президентът.

От думите му стана ясно, че преценява дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

"Както ви казах, всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Тук говорим за електропреносна система и действия по тази електропреносна система", посочи държавният глава.

На въпрос има ли механизъм държавата да спре тази сделка, отвърна:

"Мисля, че за съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества."

"Трябва да отнесете този въпрос към правителството. Всички тези агенции и служби са към правителството. Аз очаквам оттам отговори на въпроси, адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране. Вие наясно ли сте? Той ще даде отговор на много въпроси – дали са само банки, или има и други финансови институции", каза в заключение Радев.