Американският министър на отбраната Джеймс Матис обвини Русия, че се опитва да прекрои международните граници, използвайки сила. Говорейки по време на среща в Пентагона с колегата си от Черна гора Предраг Бошкович, той поздрави Подгорица, че "се превърна в неразделна част от НАТО и укрепването на трансатлантическия алианс", предаде ТАСС.

"Заедно с другите членове на НАТО ние се изправяме срещу общите заплахи в областта на сигурността. Срещу това е Русия, която се стреми със сила да преначертае международни граници, както и да получи възможност за правото на вето по отношение на вземани от европейците дипломатически и икономически решения и решения за сигурността", изтъкна Матис.

САЩ ще продължат да призовават Русия да "спазва писмото и духа на поетите международни ангажименти", допълни военният министър. Матис подчерта ангажимента на Вашингтон за укрепване на военните отношения с Черна гора.

Бошкович от своя страна отбеляза, че след като се присъедини към НАТО, Черна гора "успешно изпълни първата си приоритетна външнополитическа задача".

Черна гора стана 29-ият член на НАТО на 5 юни миналата година.

Русия прие членството на страната на нож и неколкократно отправи обвинения към САЩ, че искат да превърнат Балканите в зона на конфронтация.