Създава се работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. Това е решило на днешното си заседание правителството. Вносител на предложението е бил лично премиерът Бойко Борисов.

Според съобщението от МС работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

"Ако КЗК установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване."

В работната група по изготвянето на законодателните промени ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

В 14-дневен срок след приемането на решението тя трябва "обосновано и мотивирано" да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Въпросният анализ ще изследва, както е посочено в съобщението от МС, характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.

Преди месец депутатът и медиен собственик Делян Пеевски реши да внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Той предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и сайтовете да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т. е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. 

На въпрос защо сега се внасят тези промени, целящи повече "прозрачност", тогава от ДПС обясниха, че сега им е дошло времето.

Законът на Пеевски обаче все още не е внесен за разглеждане в ресорната медийна комисия в парламента. Депутати от ГЕРБ днес бяха изненадани от законодателната инициатива на премиера и казаха, че решението на МС от днес не е било съгласувано с тях. Засега от правителството не дават подробности.