С решението си да измени плана за управление на Национален парк "Пирин" правителството отвори кутията на Пандора. И въпреки всичките му усилия да се опита да обясни, че всичко е наред, законно, по правилата, ясно и не би трябвало да има въпроси, всъщност въпросите не намаляват, а се множат - след всяко министерско изказване по темата.

Покрай Пирин "изгоря" и Витоша. Вече не се пита само какво се съдържа в решението на кабинета за плана за Пирин, но и каква ще е съдбата на софийската планина. Защото планът за управление на Природен парк "Витоша" вероятно също ще бъде форсмажорно променен.

Пита се още кой реално стои зад дружествата, стопанисващи ски зоната в Банско и съоръженията на Витоша. Пита се защо кабинетът не записа една простичка промяна в плана за Пирин, гарантираща само строителството на т.нар. втора кабинка - уж основният мотив за измененията. А си отвори вратичка за по-мащабно строителство на спортна инфраструктура.

Миналата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов бе гост в Дарик радио, където за пореден път отхвърли предложенията на еколозите и на алпиниста Боян Петров за такава промяна в плана за Пирин, която да гарантира изграждането само на втори лифт. Първите настояват, че няма никакъв проблем строителството на лифта да бъде записано като изключение от забранените дейности в парка. Последният обяснява, че планът дава само обща рамка и в него не се съдържа конкретика.

Всъщност в плана, в смисъла, който влагат екозащитниците и Нено Димов, конкретика има. Намира се в Част 3 "Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите", "Строителство, ремонт и реконструкция". И по-конкретно в режим номер 77. В него е записано: "На територията на парка са забранени всякакви строителни дейности, освен:". И се изброяват изключения, в това число: "Доизграждане на обособените ски писти, съоръжения и обекти съгласно ТУП на "Ски зона с център Банско" и ОВОС към него от 2000 г.", строеж на туристически заслони, изграждане на метеорологични станции, изграждане на мрежи на мобилни оператори, оформяне на ски писта, изграждане на колектор, разширяване на застроената площ на заслони, изграждане на бунгала и пр. - общо 13 точки с подточки.

Природозащитниците не приемат аргументите на Нено Димов, че изключение за втория лифт не може да бъде записано в режим 77 и затова настояват, че истинските планове на правителството са за изграждането на изцяло нова ски зона в Пирин, не само на една нова кабинка.

На 5 януари пред Нова тв адвокатът на "Юлен" Петър Петров, който е и член на съвета на директорите на "Витоша ски", заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е номиналният собственик на дружеството, а всички български институции знаят кой е реалният. След като дълго време на база на това изказване еколозите настояваха и държавата да каже кой е реалният собствнеик на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, тъй като номиналният е ясен - Георгиу, на запитване по Закона за достъп до обществена информация, от Министерския съвет отговориха - не знаем, не можем да кажем.

Това обаче не кореспондира с казаното по-късно от премиера Бойко Борисов (в интервю за бТВ, б.р). Борисов публично артикулира публичната тайна, че реалният собственик на дружеството е Цеко Минев - собственик и на ПИБ и председател на Българската федерация по ски. Още на другия ден от ПИБ отрекоха.

От "Капитал" обаче са отправили такова запитване и до Столична община по отношение на "Витоша ски". Както е известно, дружеството приватизира съоръженията на Витоша през декември 2007 г. От получения отговор става ясно, че нито кметът Йорданка Фандъкова, нито Столичната агенция за приватизация знаят кой е реалният собственик и зад това дружество, свързано неофициално отново с Цеко Минев.

От Търговския регистър се вижда, че "Витоша ски" е 100% собственост на регистрираното на Британските Вирджински острови "Елора мениджмънт", което от своя страна е собственост на същия кипърец Георгиус Георгиу, който пък е краен собственик и на концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД.

Оказва се, че и столичните власти са в неведение на кого са продали всички лифтове на Витоша и с кого преговарят за бъдещето на планината, пише "Капитал" в публикацията си от 21 февруари. На въпрос към Фандъкова за реалния собственик на "Витоша ски" преди месец, тя е препратила заявлението на Столичната агенция по приватизация и инвестиции (САПИ). В закона съществува само една хипотеза, при която заявлението се препраща на друга институция. Това става само когато "органът не разполага с исканата информация". Позовавайки се на същия текст от закона, от САПИ препращат заявлението до Агенцията по вписванията и "Витоша ски". Впрочем, същото прави и Министерският съвет с питането за "Юлен".

Наред с питанията и препращанията, всяка вечер на жълтите павета излизат граждани, за да протестират срещу правителственото решение за неясното разширяване на ски зоната в Пирин. А депутати от коалиционното съдружие - ГЕРБ и Обединени патриоти, внесоха изменения в Закона за горите, с които на практика се отваряше широко вратата за строителството на ски писти и съоръжения във всички планини. Измененията бяха възприети като отговор на искането на "Витоша ски" за законови промени, необходими, за да се реновират неработещите от години съоръжения в планината.

С измененията на практика се отменяха текстовете, с които сега се изисква смяна на предназначението на земите, върху които е предвидено да се строят, реконструират и пр. ски писти и съоръжения. Проектът бе внесен за разглеждане в "поддържащата" правна комисия в парламента тази сряда - още преди да е влязъл във водещата земеделска комисия. Но депутатите решиха да отложат разглеждането на текстовете, преди да са преминали през обществено обсъждане и през водещата комисия.

По информация на Клуб Z един от вносителите - шефът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, не е искал да парафира предложенията, но все пак го е направил заради отсъствието по това време на председателя на ПГ на ГЕРБ и основен "координатор" по партийните и законодателните въпроси - Цветан Цветанов. Цветанов бе на визита в САЩ когато промените в Закона за горите бяха внесени. По разпореждане на Бойко Борисов и Цветанов обаче групата е оттеглипа подкрепата си за текстовете.

Иначе зад измененията в този закон, както зад плана за изменение на парк "Пирин", стои вицепремиерът "патриот" Валери Симеонов, който настояваше за по-облекчен режим за изграждането на ски съоръжения в планините. Вносител, освен Кирилов, бе депутатът от НФСБ на Симеонов - Йордан Апостолов. Същият, който на няколко пъти, накрая успешно и след едно преодоляно президентско вето, прокара други законови изменения, разрешаващо по-лесното застрояване на земи, които са със земеделски статут.