Доставките на руски газ за Европа през Украйна продължават нормално въпреки решението на Москва да разтрогне договорите с украинската енергийна компания "Нафтогаз". Това заяви днес украинският оператор на газопроводната мрежа Укртрансгаз, цитиран от Ройтерс. от Министерството на енергетиката също успокоиха, че доставките за България, които се осъществяват също през Украйна, не са застрашени.

През украинската страна минава над една трета от руския газ за Европа. В телефонен разговор по повод 3 март, украинският премиер Володимир Гройсман е уверил българския министър-председател Бойко Борисов, че доставките на транзитен газ, които минават през Украйна, не са застрашени и потокът продължава да бъде стабилен.

По-рано днес руският газов гигант Газпром започна процедура пред арбитражния съд в Стокхолм за разтрогване на договорите си за доставка и транзит на газ с "Нафтогаз", предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки заместник-директора на Газпром Александър Медведев.

Това ще отнеме време, съобщи Сергей Куприянов от "Газпром". Тази процедура не означава, че "Газпром" незабавно ще прекрати доставките за Украйна. Според президента на Украйна Петро Порошенко газовият концерн не може едностранно да прекрати договора.

Въпреки това, след като "Газпром" спря доставките от 1 март, енергийното министерство на Украйна обяви режим на намалено енергопотребление. На училищата и вузовете беше разпоредено да спрат работа до 6 март, а Порошенко помоли украинците да пестят газа. От "Нафтогаз" съобщиха, че все още не са получили от Русия никакви документи относно намеренията за разтрогване на договора.

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шевчович също е разговарял днес по телефона с руския министър на енергетиката Александър Новак и е получил уверенията на Русия, че нищо не заплашва транзита на газ за Европейския съюз. 

Шевчович изразил безпокойство от намерението на "Газпром"  да започне процедура по разтрогване на договорите с украинската енергийна компания Нафтогаз и потвърдил готовността на ЕК да окаже посредническа помощ за решаване на спорните въпроси.

На 28 февруари арбитражът в Стокхолм разпореди на "Газпром" да изплати на "Нафтогаз" 4.6 милиарда долара, тъй като не е доставил договорени обеми синьо гориво за транзит. Като се вземе предвид предишното решение, което задължава "Нафтогаз" да плати на руската страна $2 милиарда за доставките, "Газпром" дължи на Киев $2.56 млрд. 

На 2 март шефът на руската държавна компания Алексей Милeр обяви, че "Газпром" е принуден незабавно да прекрати договора с "Нафтогаз" след арбитража. От своя страна "Нафтогаз" се обърна с искане за преразглеждане на тарифите за транзит на руски газ през Украйна. Те осигуряват сериозни приходи от над 2 милиарда долара годишно в бюджета на Украйна.