Паметта за ключовия принос на руските воини за освобождението на България от османска власт се пази от народа независимо от опитите да бъде заличена. Това каза заместник-председателят на отдела за външни работи на руския патриарх Кирил Николай Балашов, цитиран от РИА "Новости".

На пресконференция, свикана от Московската патриаршия, бе направен отчет на посещението на патриарх Кирил в България, приключило вчера.

"Бих искал да отбележа две неща: тази памет се съхранява у народа. И второ - предприемат се усилия, насочени към това тя да се размие. И това го има", продължи Балашов.

В събитието участваха и извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев, ръководителят на пресслужбата на патриарха Александър Волков и дипломатът Анатолий Шчелкунов, почетен гражданин на Варна, съобщи "Дневник". Дали е имало реакция от българския дипломат не става ясно от публикациите.

При тръгването си летище София патриарх Кирил вчера обяви, че се чувства огорчен и въпреки топлото посрещане не може да не съжалява, "че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация."

По-късно агенция ТАСС цитира негов коментар от срещата с президента Румен Радев, който не е включен в съобщението от прессекретариата на държавния глава и според който патриархът е казал: "Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме завоювали с кръвта си. И не може да има никакви политически или прагматични причини... днес да се премълчава или лъжливо да се интерпретира."

Представителят на Руската православна църква подчерта значението на българската църква за опазване паметта за ролята на Русия при освобождението. Църквата в България споменавала император Александър Втори дори по време на социалистическия режим, припомня Балашов. И добавя: 

"Тя го споменаваше тогава, когато това не се правеше в нашите руски храмове, дори когато никой не си спомняше публично нашите царе в дните на тяхната кончина. А българите правеха това и във всяка литургия продължават да го правят. Това е жив израз на благодарността".

"Гордея се с руския патриарх. Пред целия свят той заяви предателството на българския елит към нашата обща история", написа малко преди пресконференцията съветникът на председателя на Държавната дума Александър Шчипков.

 

 

"Руснаците освободиха България от турците. Проляха кръв. За нищо не молиха и не взеха нищо в замяна. Защитаваха общата ни вяра. България ни предаде два пъти: през 1941 г. и през 1991 г.," продължава той.  Най-вероятно имайки предвид позицията, заета от българската държава в началото на Втората световна война и проевропейския път и пътя към НАТО, поет след падането на комунизма.

Шчипков отрича участието на други нации в този процес, назовавайки Полша и Литва. 

"Патриархът говори твърдо и уверено. Говори от позицията на истината и силата. От името на руснаците. Говори като човек, който осъзнава историческата отговорност за думите си", добавя той.

 

По-рано пред БНТ говорителят на Светия синод на Българската православна църква отец Николай Георгиев отказа да коментира думите на руския патриарх Кирил на тръгване от София и т.нар. му "огорчение". 

На мен ми се струва, че това обръщение е за определени хора и да не се опитваме всички да четем между редовете какво е казал. Аз съм възпитан така, че според мен българският патриарх Неофит трябва да коментира руския патриарх. Един митрополит да коментира друг митрополит, един духовник - друг духовник. Аз не мога да си позволя такъв коментар, но мога да кажа останалото,което видях от него - вълнението и радостта му от това, което преживя на Шипка. Не съм адвокат на патриарх Кирил и не мога да говоря от негово име. Мога от името на патриарх Неофит и Светия Синод на Българската църква. Чух го, както вие всички го чухте, слушах го внимателно.. Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже. Не съм аз човекът."