Премиерът Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин са обсъдили енергийните проекти на територията на България в телефонен разговор, чийто подов официално е бил националния празник 3 март. Това става ясно от съобщение, изпратено от правителствената информационна служба. 

Министър-председателят "представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани". На свой ред Путин "изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта", става ясно от съобщението.

 
Миналата седмица Народното събрание - по идея на БСП и с гласовете на ГЕРБ прие решение (по текст на ГЕРБ, който се различава от този на БСП само козметично), с което задължава Министерския съвет до лятото да е решил какво ще е развитието на проекта "Белене". Вероятно това ще включва и отмяна на решението за прекратяване на проекта, постигнато в предишния мандат, когато коалиционен партньор на ГЕРБ бе така наречената традиционна десница.
 

Борисов и Путин са обсъдили и друг любим проект на българския премиер - този за газовия хъб "Балкан".

"По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.", пише с съобщението на МС.

Пак миналата седмица в интервю за ТАСС президентът Румен Радев заяви, че България има стратегически интерес за газ от Русия, който да достига до нас директно през Черно море. 

Темата се повдига на фона на заявката на "Газпром", че иска прекратяване на гадзовите договори с Украйна. От своя страна държавата призова ЕС да не се допуска изграждането на Северен потор 2, чрез който страната ще бъде "заобиколена". Същият е случаят и с "Турски поток", чието изграждане тече с пълна сила. 

В сайта на Кремъл разговорът между Путин и Борисов е отразен доста по-скромно. В съобщението се казва само, че двамата са провели разговор по случай 140 години от освобождението на България в резултат на Руско-турската война. За енергетиката пише само, че е била обсъдена като част от сътрудничеството между Русия и България.