Сергей Скрипал - бившият руски разузнавач, за когото се предполага, че е отровен, отишъл съвсем наскоро в Скотланд ярд и заявил, че се страхува за живота си.

Това съобщи в. "Дейли телеграф", като се позова на полицейски източници.

Скрипал и млада жена бяха открити на 4 март в безпомощно състояние в търговски център в град Солсбъри. Те пострадали, след като били изложени на досег с неизвестно вещество. И двамата са в тежко състояние в болница.

Полицията затвори италианския ресторант "Дзидзи", намиращ се близо до търговския център. Там един от двамата пострадали се хранил преди инцидента. Според анонимен полицейски източник в заведението влезли служители на отряда за отговор на химически атаки и изнесли неизвестно вещество, обвито в няколко защитни слоя.

"Случаят не се разследва от отдела за борба с тероризма и бихме помолили хората да не спекулират с това", заяви Крейг Холдън от полицията в графство Уилтшир.

Плъзнаха слухове, че Скрипал и жената са отровени с фентанил, пише в. "Гардиън". Това е синтетичен опиоид, многократно по-силен от хероина. Той може да бъде смъртоносен дори в малки дози.

Смятало се е, че след като е бил освободен от руски затвор и получил убежище във Великобритания, Сергей Скрипал е живял под нова самоличност и е имал пенсия и къща. Справка в Поземления регистър обаче показала, че домът му бил регистриран на истинското му име. Скрипал си го купил за 260 000 лири (291 000 евро) без ипотека на 12 август 2011 г. Това станало само година след освобождаването му в рамките на размяна на заловени шпиони между Русия и Запада.

"Все още нищо не знаем. Всичко е хипотетично", заяви Игор Сутягин - друг шпионин, разменен заедно със Скрипал.

Той обаче допълва, че Кремъл има само една гледна точка за бегълците:

"Владимир Путин бе попитан веднъж какви видове хора населяват света. И той каза, че това са предатели и врагове. Руски дипломат веднъж ми каза, че Путин ме е сравнил с Юда. Така действат те."