Руският шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия вероятно били заснети от охранителна камера малко преди да се почувстват зле, предаде Би Би Си. Възможно е обаче това да са хората, нападнали или отровили руските бегълци.

 

 

66-годишният Скрипал бе открит заедно с 33-годишна жена в търговски център в Солсбъри вчера и сега и двамата се намират в интензивно отделение. Би Би Си съобщи, че жената с него е дъщеря му Юлия Скрипал. Съпругата, синът и по-големият брат на мъжа са починали в последните години.

Разпространени бяха снимки на Юлия Скрипал от профила й във фейсбук. Той е обновяван за последно през 2016 г. Тя живее в Москва, но от известно време насам е била на гости на баща си във Великобритания.

Юлия Скрипал. Снимка Фейсбук

Би Би Си разпространи снимка на мъж и жена, които са вероятно двамата пострадали, открити в безсъзнание на 4 март на пейка в търговския център "Молтингс" в град Солсбъри. По всяка вероятност това са Сергей и Юлия Скрипал. Оказа се, че мистериозната спътница на бившия шпионин всъщност е дъщеря му, на възраст малко над 30 г.

Снимката е направена в 15,47 часа местно време в неделя от камера в денонощната спортна зала "Снап фитнес". На нея се виждат мъж и жена, които вървят по алея от италианския ресторант "Дзидзи" към фаталната пейка в "Молтингс". Смята се, че те обядвали в това заведение, преди да им прилошее.

Полицейски източници заявиха, че се интересуват точно от тази снимка.

"Полицията прегледа внимателно записите и се заинтересува от тези двама души. Това бе единствената снимка, която тя взе. Те поискаха списък с всички, били в залата между 15 и 16 часа", сподели шефът на спортното съоръжение Кейн Принс.

Двама полицаи проявяват "дребни симптоми" и един служител от спешните служби е бил задържан в болница след третирането на Скрипал, който бе открит в безсъзнание след излагане на неизвестно вещество.

Полицията съобщи, че опасност за обществото няма и че се опитва да установи какво е било веществото. Ресторантът "Дзидзи" е бил затворен като "предохранителна мярка". Няколко места в града са отцепени, службите претърсват кошовете за боклук близо до мястото на инцидента.

Свидетелка разказва пред Би Би Си, че двойката изглеждала сякаш е под въздействието на наркотици - жената била облегната върху мъжа, сякаш е припаднала, а той правел странни жестове и гледал в небето.

Междувременно от Кремъл отхвърлиха намеците, че руските власти са отровили Скрипал, който бе осъден в родината си през 2006 г. за шпионаж в полза на Великобритания.

Дмитрий Песков - говорителят на президента Владимир Путин, заяви, че болестта на агента е "трагична случайност".

Той допълни, че Москва е готова да съдейства на Лондон в разследването на инцидента. Но досега оттам не са се обръщали за помощ.

Лондон ще отговори твърдо, ако се докаже, че Русия е замесена в инцидента, след който Сергей Скрипал и дъщеря му са в критично състояние. Това заяви днес британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Пред парламента той заяви, че "има много спекулации за обезпокоителния инцидент в Солсбъри".

"Въпреки че би било погрешно да се избързва, преди да е завършило разследването, мога да уверя Камарата (на общините - б.р.), че ако се появят доказателства, които предполагат държавна отговорност, тогава правителството на Нейно величество ще даде съответен и твърд отговор", увери Джонсън.

Той допълни, че в такъв случай Обединеното кралство ще помисли за нови "санкции и други мерки".

"Не соча с пръст. Просто казвам на правителствата по света, че никой опит за отнемане на невинен човешки живот на британска земя няма да остане несанкциониран и ненаказан", каза Джонсън.

Според него инцидентът поставя под въпрос участието на британската делегация на световното първенство по футбол, което ще се състои през лятото в Русия. Той обаче не заплаши с бойкот от страна на националния отбор на Англия - единствения от 4-те британски тима, класирали се на мондиала.