Дали има "гадове", свалили правителството на Бойко Борисов с февруарските протести за тока през 2013 г., вероятно само историята ще покаже. Към днешна дата обаче може и да преживеем своеобразно дежавю. Причината е, че покрай сагата с продажбата на ЧЕЗ са се активизирали нови протести срещу кабинета. Или поне няколко такива са анонсирани във фейсбук.

За 7 март се свиква митинг пред Министерския съвет под надслова "Да Му дръпнем шалтера! Оставка!", като под Му се визира премиерът Борисов. Или поне така се разбира от приложения колаж (от дата октомври 2014-а) - микс между изглед от "Дондуков" 1 към "Коня" на площад "Народно събрание" - Борисов на перваза, а отдолу протестираща тълпа. Предметът на така анонсирания протест е "общовойскови":

"Въпросният Истанбулски дилър на скъпия ток, третия пол и третия престъпен мандат, Борисов, е опасен за човешкия род, националната сигурност, общественото здраве, умствения статус на народа и териториалната цялост на България. Меркелът на Балканите води България и горките Балкани към национална и регионална катастрофа!
Настояваме за: 
1. Незабавна оставка на джендър-правителството. 
2. Служебен кабинет за прочистване на Бардака. 
3. Смяна на Системата. 
България над всичко! За нов курс и нова власт!"

Засега интерес са заявили 3200 души, а малко над 300 са отбелязали, че ще присъстват. Но по традиция заявките във фейсбук не се реализират в пълния си обем на живо.

Пак за 7-и, сряда, е анонсиран и друг протест - "Протест срещу измамата в ЧЕЗ". Анонсиран е като:

"Протест пред Министерски съвет заради измамното купуване на ЧЕЗ! Очакват се хиляди недоволни от корупцията в България и в частност сделката за ЧЕЗ."

Интерес към него са заявили малко над 800 души, а малко над 300 са дали заявка, че ще присъстват.

И двата протеста съвпадат по време с редовните заседания на Министерския съвет в сряда.

Иначе социалната мрежа изобилства от групи от хумористичен характер, посветени на сделката между Гинка Върбакова и нейната "Инерком" с чешкото енерго. Като: "Контрапротест в подкрепа на Гинка", "Как да се сдобием с електроразпределително дружество", "Как да срещнем своята Гинка в живота (семинар за мъже)".