Намерена граната в Пловдив предизвика масови антисапьорски протести в цялата страна. Възмутени граждани излязоха с плакати срещу атомната решетка на тринитротолуола и казаха, че повече няма да я търпят такава.

Възмутително остарялата формула на тротила

Специалисти, учили в два от най-престижните вузове в града – по агрономство и музикалната академия, буквално окупираха сутрешните блокове като актуални коментатори на казуса. Те изразиха пълна увереност, че гранатата няма лоши намерения и че на базата на тяхната експертиза, тя никога нямало да експлодира, освен ако не е била предизвикана.

Гнусните инсинуации идвали от ония лаици от дирекция Контрол на общоопасните средства (КОС), остатъците от Българската армия (събрани на маса в кафе в Капана) и дежурните просороски платени опиниън лидери. Натиснете и ще видите, ако не вярвате. Не лидерите - гранатата.

Неизвестно как влязъл през най-добре охраняваната граница на ЕС, се намеси генерал... пардон, патриарх Кирил – че гранатата несъмнено е от американските и английските окупатори, чиито знамена обидно все още стоят в договора ни за НАТО. А фактът, че една проста граната не могат да гръмнат като хората, недвусмислено оголва истинското им лице: на българомразци и меки китки, които са склонни да се размекнат и да не осъществяват плановете си при най-малкото препятствие. 

Да не говорим, че гранатата е очевидно безполова, което е означено по секретен начин в сградата на 3-о военно окръжие на Брюксел.

За щастие, този им сатанински образ вече бил разгадан у нас единствено от доблестната група медии, обединени неформално в клуба „Да не остане главен редактор под 120 кила“. 

Намесиха се ВМРО, "Атака" и „Россия денс“, които едновременно, но независимо едни от други вкараха свои законопроекти за преразглеждане пределите на утилизиране на гранатите.  В напълно идентичните текстове – тук таме само различаващи се по някой падеж, останал недогледан от преводача, се предлага всяка противопехотна, противотанкова, противосамолетна, противокорабна (известна още и като торпедо) мина да има право на до 3 взривявания! Особено, ако е накацана от врабчета, свраки или цигани с цел - евакуация към "Надин". След тях може да понесе някаква отговорност.

Групи от младежи си татуираха гранатата на единственото останалото свободно място, след като на лява задна буза вече имаха лика на Ботев, а на дясна задна – портрет на Левски. Изработиха си и официален надпис с древен прабългарски шрифт:

Детонация или смърт!

„Никога не съм искала да гърмя“, каза разплакана на излизане от служба КОС гранатата, след като бе освободена предсрочно – разбира се, не под натиск от улицата...

„Благодаря за подкрепата на всички - аз съм всъщност безобидна конфета за прогонване на къртичини... И между другото, вижте къде ме одраска един стар жител на Кючук Париж през 1944 октомври, докато риеше сняг покрай мене.“

Все още активната граната тръгна по улиците на Пловдив под бурни ръкопляскания.