САЩ засилва военноморското си присъствие в Средиземно море, след като петролният гигант ExxonMobil изпрати два изследователски кораби във водите край Кипър. През миналия месец Турция блокира сондажен кораб, нает от италианската компания ENI, и не му позволи да проучва за нови газови находища, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди енергийните компании "да не пресичат чертата" в Средиземно море.

Преди ден кипърските власти съобщиха, че сили на Шести американски флот ще пристигнат в Кипър, за да защитят ExxonMobil от евентуална турска интервенция.

Позицията на Анкара е, че газовите находища с голям капацитет край Кипър трябва да бъдат споделени с кипърските турци от т.нар. Севернокипърска турска република, възникнала след окупацията от турски войски през 1974 г.

 

Амфибийно-десантната група Iwo Jima включва три десантни кораба, на борда на които има 2500 американски морски пехотинци, и навлиза в зоната, за която отговаря Шести оперативен флот на ВМС на САЩ в Средиземно море, базиран в Неапол, съобщиха военноморските сили на САЩ. Универсалният десантен кораб Iwo Jima носи хеликоптери Cobra, използвани за нападения от морската пехота на САЩ, до осем самолета тип Harrier, както и MV-22 Osprey.

 
В Средиземно море военната флота на САЩ постоянно разполага с пет кораба, включително един командващ и контролен кораб и четири разрушителя от клас "Арли Бърк". 
 
Напрежението между Турция, Кипър и Гърция се увеличава през последните месеци, след като Никозия едностранно ускори проучвателните дейности за въглеводороди около острова. Турските военноморски сили блокираха изследователски кораб на италианската енергийна компания ENI край югоизточните брегове на острова, известен като Блок трети. Турция и кипърските турци казват, че този блок е част от икономическата зона на северната част на Кипър.
 
Турският премиер се разгневи
 
Турция отправи поредните заплахи към Кипър във връзка с правото за проучване за въглеводороди в изключителната икономическа зона на островната страна. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, който проведе съвместна пресконференция с премиера на Северен Кипър Туфан Ерхуман, заяви, че:
 
"... провокативните ходове в Източното Средиземноморие ще предизвикат ответни действия, като добави, че проучванията за природен газ ще продължат само, след като кипърският проблем бъде разрешен".
 
Турският премиер изрази раздразнението си и от факта, че Атина е повдигнала въпроса за ареста на двама свои военнослужещи в Брюксел. Става въпрос за двама гранични полицаи, арестувани от турските власти с мотива, че навлезли в турска територия.
 
Йълдъръм е коментирал и изгарянето на турски флаг по време на протест в Атина, заявявайки че подобни действия са неприемливи и че турското правителство няма да говори с тези, които правят подобни неща. Йълдъръм подчерта, че турците са дали живота си за тези символи.