Срещата на държавния глава Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев. Известно е, че по протокол всички срещи на президента се записват, така че дори и да не е водена стенограма, от президентството биха могли да дешифрират записите.

Главата на руската православна църква беше на официално посещение в България по повод националния празник 3 март. След срещата му на "Дондуков" 2 изтече 6-минутно видео, разпространено от Московската патриаршия, което показва как той се кара на българския президент за политиката на българските власти спрямо Русия. Изказването му изобилства и с антиевропейски нападки и мъмрене заради честванията на Освобождението на България. В прессъобщението за срещата президенството спести всичко това.

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ поиска президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на Кирил. Управляващите мотивириха настояването си с "високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена".

По-рано днес български историци, известни интелектуалци и общественици излязоха с отворено писмо по повод визитата на патриарх Кирил, която бе по покана на президента Румен Радев, патрон на честванията на 140 години от Освобождението.