Чешката държавна компания ЧЕЗ започва проучване на възможността българската държава да участва в покупката на българския бизнес на ЧЕЗ, която държи най-голямото електроразпределително предприятие у нас - 42% от територията на страната, с близо 3 милиона клиенти. Новината съобщи чешкото издание "Лидове новини", като се позова на говорителката на ЧЕЗ Алиса Хоракова.

Екип от юристи и консултанти ще проучи всички възможности около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Това стана известно след визитата на Гинка Върбакова, едноличен собственик на "Инерком България", избрана за купувач на "ЧЕЗ-България". Върбакова беше на посещение в Прага, чиято цел бе обявена предварително - да обсъди възможността българската държава да придобие контролен дял или поне някакъв в ЕРП-то, приватизирано през 2004 г.

Според изданието предварителният договор, който Гинка Върбакова е сключила, остава в сила. Освен това Върбакова е платила и 5 милиона евро като гаранция, че ще осигури финансирането от малко над 342 милиона евро за сделката. По договор срокът за изплащането на пълната сума е 9 месеца след подписания през февруари контракт.

Преди ден в интервю за вестник "Хосподарске новине" един от топмениджърите на ЧЕЗ - Томаш Плескач, заяви, че чешката държавна компания на няколко пъти е предлагала на българските власти да си върнат обратно ЕРП-ото, но са срещали отказ. Властта - в лицето на министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, се измъкна с обяснението, че подобни оферти се отправят в писмо, а такова в Министерския съвет не е било получавано.

Междувременно от ЧЕЗ разпространиха съобщение, според което компанията и "Инерком" ще изготвят цялостен анализ на всички възможни варианти за приключване на сделката за продажбата на българските активи. От съобщението става ясно, че от "Инерком" са поставили въпроса за възможността българската държава да влезе в сделката на този етап.

Преговорите ще продължат следващата седмица.