БСП започна да събира подписи за разваляне на сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Соцдепутатите са пратени в избирателните си райони със задача да стартират кампанията по места, в инициативата са включени и членовете на Националния съвет на партията. Позицията на БСП е за разваляне на сделката с избрания от чешката държавна компания купувач - "Инерком", и 100% изкупуване на активите на приватизираното през 2004 г. електроразпределително предприятие.

Иниацитивата беше обявена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Освен това социалистите внесоха в прокуратурата три сигнала за сделката - откъде идват средствата на "Инерком България",  за да купи най-голямото електроразпределително предприятие с 3 милиона клиенти, и дали продажбата на държавния дял от 33% през 2012 г. е изрядна. 

До момента има информация, че 700 души от Казанлък са се подписали срещу сделката, както и над 400 русенци, валят съобщения за подписи от Скравена, Свиленград и др.  От БСП смятат, че държавата може да бъде добър стопанин, лошото е, когато се обвързва с мафията. Затова призоваха да се спре "паралелната държава".

В Скравена депутът от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев заяви:

"Политически ни опоненти се опитват да внушат, че това е една частна сделка между два частни субекта. Ние не искаме Гинка да благоволи да отстъпи от нейния дял и да влезе държавата, неясно между какви субекти влиза - някакви офшорки и Гинка".

Колегата му Стоян Мирчев припомни социологическо проучване на "Тренд", съгласно което 82% от българите са срещу сделката. Той заяви, че в Унгария електроразпределителните дружества са били национализирани.

"От самото начало на скандала премиерът Бойко Борисов от сутрин до вечер ръси лъжи. Това означава, че той е пряко обвързан с тази сделка и се чуди как да прикрие следите", каза Мирчев.

Последните новини около сделката са, че преговорите относно възможността държавата да придобие някакъв дял в собствеността на "ЧЕЗ-България" продължават в близките седмици.