Британската премиерка Тереза Мей каза, че Русия е отговорна за нападението на бившия руски агент Сергей Скрипал.

69-годишният бивш агент и 33-годишната му дъщеря Юлия са в болница в критично състояние от 4 март, когато бяха заразени от неизвестен прах пред търговски център в английския град Солсбъри, пише Ройтерс.

Мей каза днес пред депутати, че става въпрос за нервнопаралитично бойно отровно вещество, известно като "Новичок" и произвеждано в Русия.

Руският посланик е бил призован да обясни как е намерено нервнопаралитичното вещество с произход от страната му. Мей отсече, че Великобритания ще предприеме по-широки мерки срещу Русия. Тя заяви, че има само два варианта: страната или е нападнала Скрипал, или е позволила на веществото да попадне в ръцете на други.

Мей даде краен срок на Москва до вторник да даде обяснение на покушението на Скрипал. Иначе ще третира случая като "Незаконна употреба на сила на тяхна територия". 

От своя страна Русия нарече обвиненията "цирково шоу" и "провокация".

Въпреки сериозните подозрения, че това е нападение, официално одобрено от руската държава, Москва категорично отхвърля обвиненията като опит за демонизацията ѝ и даже предложи помощ в разследването.

Снощи от Русия се появи и нова, доста авангардна версия, в духа на държавната пропаганда.

Държавната телевизия "Россия 1" в предаването "Вести недели" обвини Великобритания, че е отровила бившия двоен агент Скрипал като част от специална операция, целяща да провали домакинството на световното първенство по футбол, която трябва да се проведе в Русия това лято. 

"Опитват се да хвърлят вината върху Русия, но ако се замислите, от отравянето на полковника от ГРУ полза има само Великобритания", обяви небезизвестният водещ Дмитрий Кисельов, който е много близък до Кремъл.

"Скрипал беше напълно изцеден като източник и не представляваше особен интерес. Но като жертва на отравяне е много полезен. Защо да не го отровят? Не е голяма работа. И то заедно с дъщеря му, за да го направят по-сърцераздирателно за обществото", разгада той пъкления план на Лондон.

Според Кисельов, чиято кариера в медиите се дължи на подкрепата на президента Владимир Путин, отравянето на Скрипал създава много възможности за Великобритания, включително организирането на бойкот на световното първенство по футбол, на което това лято Русия е домакин.

"Прекрасна специална операция", подчерта водещият. "Скрипал е евтин разход", добави той, посочвайки, че след специалната операция Русия ще трябва да се оправдава.

В репортаж, придружаващ обвиненията на Кисельов срещу Великобритания, се изказва предположението, че неизвестната нервнопаралитична отрова, засегнала Скрипал и дъщеря му, може да е била произведена в британската военна лаборатория "Портън даун", намираща се само на 20 минути път с автомобил от Солсбъри.

 

По-рано британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон може би ще преразгледа изпращането на официална делегация на световното първенство в Русия, ако се окаже, че Скрипал е бил отровен.

За Москва световното първенство по футбол е начин да се докаже на международната сцена и властите се тревожат, че това, което те твърдят, че е заговор на Запада, може да провали големия момент на руснаците.

Очаква се по-късно днес британският премиер Тереза Мей да председателства заседание на Националния съвет за сигурност, на което ще бъде обсъдено отравянето. Британски депутат вече заяви, че случаят прилича на наредено от държавата отравяне и очаква да бъде обвинена Москва.